Is dit de ijsberg die de Titanic deed zinken?

Het wrak van de oceaanstomer RMS Titanic is al enige tijd geleden gevonden op de bodem van de Atlantische Oceaan....

De foto werd genomen door Stephan Rehorsek op 20 april 1912, zes dagen na de ramp. Rehorsek was een Tsjechische matroos die was aangemonsterd op het Duitse passagiersschip Bremen dat in april 1912 van Bremerhaven naar New York voer. De Bremen werd naar de plek van de ramp gestuurd om hulp te bieden.

De bemanning trof echter niet meer aan dan ruim honderd in het water drijvende lijken van Titanic-passagiers. Uiteindelijk hielp de Bremen niet met het bergen van de slachtoffers, omdat de kapitein hoorde dat binnen twee uur een voor dit doel ingehuurd reddingsvaartuig, het Amerikaanse schip Mackay-Bennett, op de plek zou arriveren. Rehorsek maakte daarop foto's van twee ijsbergen in de buurt.

Op 25 april stuurde hij een ansichtkaart met een foto van de Titanic zelf vanuit New York naar zijn ouders, waarbij hij het schip (overigens om onbekende redenen) een Nederlandse oceaanstomer noemde.

Rehorsek schrijft: 'Dit schip is het grootste ter wereld. Twee dagen voor de aankomst in New York botste het tegen een ijsberg. Bijna 1600 mensen verdronken en 670 werden gered. Ik heb een foto van de ijsberg en ik zal die naar jullie sturen. Ik zag ook de lijken van verdronken mensen. Het was een verschrikkelijk gezicht.'

Enkele weken later stuurde Rehorsek de foto's van de twee ijsbergen vanuit Cherbourg naar zijn ouders en zijn broer Jozef.

De Duitse journalist Henning Pfeifer ontdekte deze foto's in april 2000. 'Zo gauw ik een van de foto's zag, wist ik dat ik een historisch document in handen had. In het verslag van het onderzoek naar de ramp had een van de overlevenden de ijsberg beschreven als een gespiegelde rots van Gibraltar. Daar leek de ijsberg op. Daarnaast kon je zien dat er kort daarvoor een stuk van deze ijsberg was afgeslagen.'

Helemaal bewijzen kan Pfeifer het natuurlijk niet. Er zijn in het verleden meer foto's van verdachte ijsbergen in omloop geweest. Wel staat vast dat de foto zelf origineel is - gemaakt in 1912 op de reis van de Bremen - evenals de schrijfsels van Rehorsek op de ansichtkaarten.

Pfeifer en de Titanic-society denken dat de berg op de foto, gezien de vorm en de locatie, heel goed de echte ijsberg kan zijn waar de Titanic langs schuurde.

De organisatoren van de expositie in Dublin - ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de ramp - beschouwen de foto dan ook als een topstuk en publiekstrekker. 'Het is de eerste keer dat de foto op een grote expositie wordt getoond', meldt organisatrice Petra Kydd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.