Is dit de grote blunder van minister De Jager?

De Nederlandse en Duitse minister zetten met hun schijnbeweging de markten op stelten. God zal ze straffen.

PETER DE WAARD

Ministers van Financiën moeten stijfkoppige bankiers zijn die geen boodschap hebben aan het volkssentiment. Bourgondiërs zoals Van der Stee, die in 1981 de rente liet oplopen tot 12,75 procent, zijn ongeschikt. Het best is dat ze lid zijn van de Gereformeerde Bond en erop vertrouwen dat hun beloning in het hiernamaals komt. Ze mogen door kiezers worden gehaat als ze maar worden geprezen door blaadjes die op roze papier verschijnen - types dus als Nelissen en Ruding.

Maar nu willen ze leuk worden gevonden door het televisievolk. Zalm was al een popiejopie. Daarna kwam Wouter Bos. En nu is er De Jager, een volksknuffel die de post van Prins Carnaval lijkt te ambiëren.

Sinds de mark is verdwenen is zelfs in Duitsland geen politicus meer te vinden die als enig doel heeft debet en credit in evenwicht te houden. Terwijl De Jager zich voor het karretje laat spannen van De Telegraaf, danst de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble naar de pijpen van Bild Zeitung. Die kranten zijn de spreekbuis van volksvertegenwoordigers die Europese integratie afwijzen, de mondialisering als een bedreiging zien en eng nationalisme koesteren.

Het grootste probleem voor verdere hulp aan Griekenland is niet de ruimte op de begrotingen of de financiële draagkracht van de eurolanden, maar de toenemende invloed van de populisten.

De Duitse regering is als eerste overstag gegaan voor de populisten die roepen dat niet alleen de belastingbetaler moet opdraaien voor het Griekse staatstekort. Schäuble opperde dat de door het volk vermaledijde banken moeten meebetalen. De Jager was de eerste om hem te steunen. Hiermee zetten ze de financiële markten op stelten. Niet alleen zagen die het terecht als een eerste zet naar kwijtschelding van de Griekse schuld, maar ook wisten ze dat zulke toezeggingen boterzacht zouden zijn.

Griekenland heeft een staatsschuld van 350 miljard euro. Als het huidige noodfonds van 110 miljard medio 2012 op is, zal Griekenland nog niet in staat zijn zelf geld aan te trekken op de kapitaalmarkt. Er moet nog twee keer 110 miljard bij, zodat Griekenland tot 2016 de tijd heeft orde op zaken te stellen. Op voorwaarde dat Griekenland serieus werk maakt van zijn privatiseringen en bezuinigingen - en dat is tot nu toe het geval - is het geen probleem dat de hele staatsschuld in handen van de EU en het IMF komt.

Niemand kan zich permitteren dat de crisis overslaat naar andere markten. Daarom moet in de Griekse loopgraaf stand worden gehouden. De terugtrekkende beweging van Schäuble en De Jager is een grote blunder. Het volk zal de politici aan de stembus afrekenen, de markt zal hun plek in de geschiedenis bepalen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden