Is de staatssecretaris gezwicht?

Na een week van scholierenacties versoepelde staatssecretaris Van Bijsterveldt de urennorm in het onderwijs. Vijf vragen...

Is de staatssecretaris gezwicht voor de scholierendemonstraties?

Beslist niet. De versoepeling van Van Bijsterveldt heeft zelfs niets te maken met de scholierenacties. De staatssecretaris onderhandelde al maanden met het voortgezet onderwijs. In het akkoord krijgen de scholen meer geld voor vervanging van zieke leraren, maar binden ze zich in ruil daarvoor aan de urennorm. De 1.040 uur is blijven staan, maar 40 uur mogen vrijer worden ingevuld. Het akkoord is wel expres vóór maandag naar buiten gebracht in een poging de angel uit de ‘wilde’ scholierenacties te halen. Die poging is mislukt.

Is 1.040 lesuren veel?

Dat is maar hoe je ernaar kijkt. Jarenlang was de norm zelfs 1.067 uur, alleen werd die absoluut niet gehandhaafd. Officieel waren scholen gehouden 40 weken les te geven maar in veel gevallen werden dat er 36 of minder. Ouders verbaasden zich over het groeiend aantal vrije uren en vakantieweken, en de Inspectie wees in haar jaarverslag steevast op de kwaliteit die hierdoor gevaar liep. Met de 1.040 uur zit Nederland internationaal gezien hoog; in veel landen is het minimum lager. In veel landen, zoals Finland, is het gebruikelijk meer les te geven dan de norm.

Wat mag in de 1.040 uur?

Ministerie en Inspectie zijn daarover vrij duidelijk. Het moet begeleid onderwijs zijn, dus thuis huiswerk maken met een docent online hoort er niet bij. Verder moet het gaan om lessen die vast bij het programma van die school horen en er moet een leraar voor de klas staan. De conciërge voor een aula vol huiswerkmakers kan niet. In de 40 versoepelde uren vallen de uren die niet aan iedereen worden aangeboden maar wel bij een vast programma horen. Denk aan dramalessen en extra sport.

Verdienen scholen niet de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel uur ze leerlingen willen lesgeven?

Nee, die kans hebben ze gehad. Scholen weten al jaren waaraan ze moeten voldoen, maar ook in het jaar nadat de minister voor het eerst had aangekondigd (september 2006) te gaan handhaven, slaagde slechts een kleine minderheid erin aan de eisen te voldoen. Toen de scholen in de gaten kregen dat hun boetes boven het hoofd hingen, zijn ze halsoverkop roosters gaan aanpassen. Dat leidde tot de vage huiswerkuren. Nu er meer flexibiliteit komt, verwachten de scholen deze ‘ophokuren’ niet meer nodig te hebben.

Heeft de LAKS-manifestatie in Den Haag van vrijdag zin?

Hoogstwaarschijnlijk niet. De scholen zijn tevreden gesteld met een soepeler urennorm en meer geld voor vervanging van zieke leraren, en de staatssecretaris heeft met het voortgezet onderwijs afgesproken dat het zich bindt aan meer uren. De Tweede Kamer zal daaraan niet meer morrelen. De leerlingen worden bedankt voor hun rol in het vloeibaar maken van de onderhandelingen, maar zullen met demonstraties niet kunnen afdwingen dat in de lessen daadwerkelijk kwaliteit wordt geboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden