Is de onafhankelijke universiteitskrant ten dode opgeschreven?

Steeds vaker worden universiteitskranten bestierd door communicatieafdelingen in plaats van onafhankelijke journalisten. Nu de redactie van de Nijmeegse universiteitskrant zich gecensureerd voelt door het bestuur, is de discussie over de onafhankelijkheid van de universiteitsjournalistiek weer opgelaaid.

© colourbox

De redactie van Vox, de universiteitskrant van de Radboud Universiteit in Nijmegen, voelt zich gemuilkorfd door het bestuur van de universiteit, zo bleek gisteren. En Vox is niet de enige: ook bij veel andere universiteitskranten heerst de discussie over de journalistieke onafhankelijkheid. Kan nog wel gepubliceerd worden over interne universitaire aangelegenheden als dat nieuws niet meer gebracht wordt door journalisten maar door communicatiemedewerkers? Heeft de universiteitsjournalistiek haar langste tijd gehad? En hoe erg is dat eigenlijk?

Steeds meer macht
De communicatieafdelingen van de universiteiten krijgen steeds meer macht. De onafhankelijkheid van universiteitskranten komt daarmee ernstig in het gedrang. Dat schrijven Henk Strikkers, hoofdredacteur van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad en Jim Jansen, hoofdredacteur van Folia (Universiteit van Amsterdam) en Havana (Hogeschool van Amsterdam) vandaag in de Volkskrant.

Ze reageren op het bericht dat de internetberichten van de redactie van het Nijmeegse Vox binnenkort alleen nog maar op een besloten site voor medewerkers en studenten te lezen zullen zijn.

'Het afgelopen decennium zijn besturen van hogeronderwijsinstellingen zich steeds meer gaan gedragen als
CEO's van miljoenenbedrijven,' schrijven de hoofdredacteuren. 'Het imago gaat boven alles. Protest daartegen wordt genegeerd.'

Andere universiteiten
Ook bij andere universiteiten en hogescholen is een vergelijkbare ontwikkeling te zien. Zo is de website van het Utrechtse U-blad opgeheven. Bezoekers worden doorverwezen naar de website van het Digitaal Universiteitsblad (DUB). Volgens de colofon is dat een onafhankelijk platform van de Universiteit Utrecht, dat wordt uitgegeven door een onafhankelijke redactie die valt onder de Directie Communicatie en Marketing.

Ook het Leidse universiteitsblad Mare is onderwerp geweest van een discussie over de onafhankelijkheid van de redactie. In 2007 maakte de universiteit bekend dat het van plan was om Mare te veranderen in een tweewekelijks blad, waar geen nieuws meer over de universiteit meer in zou staan, maar waar de nadruk meer op opinie zou komen te liggen.

De Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland schreef destijds een brief aan het bestuur van de Universiteit, met het advies om de beslissing te herzien. 'Onze vrees is dat de voorgenomen verandering zowel de belangrijke kweekvijver als de kwaliteit van de landelijke wetenschapsjournalistiek aanzienlijk zal doen verschralen.'

De Universiteit Wageningen wilde in 2006 dat de redactie van universiteitsblad Resource al het bestuurlijke en organisatorisch nieuws eerst met het bestuur zou bespreken. Bovendien zou het bureau communicatie het laatste woord over de krant krijgen. Dus niet de redactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.