Is de keuze Poetin of de chloorkip?

 

De Russische president Vladimir Poetin.Beeld anp

Op het hoogtepunt van de crisis was het handelsverdrag met de VS, het nu roemruchtige TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership), nog het beste medicijn. Er was geen twijfel dat de EU en de VS samen een megamarkt van 800 miljoen consumenten moesten creëren om te kunnen blijven concurreren met de gigamarkten van India en China met ieder 1,3 miljard consumenten.

Het handelsverdrag zou de groei in de EU met 6 procent doen toenemen en die in de VS met 5 procent. Allerlei verstorende regels voor een efficiëntere markt zouden op de schop gaan. En in de onhandige Amerikaanse contactdoos zou eindelijk een Europese stekker kunnen worden gedaan.

Liberalen, conservatieven en sociaal-democraten overboden elkaar met de miljoenen banen die dat allemaal zou opleveren. Dat was begin 2013.

Twee jaar later is het tij gekeerd. De angst voor de chloorkip is groter dan het verlangen naar groei en miljoenen banen. Eurosceptici, protectionisten, nationalisten en marxisten hebben elkaar omarmd en de discussie naar zich toe getrokken. Zij roepen dat TTIP de consumentenmarkt met onwenselijke Amerikaanse waar zal opzadelen, terwijl een McDonaldisering van de Europese arbeidsmarkt dreigt - alsof dat niet allang is gebeurd. Inmiddels is ook de achterban van middenpartijen als de PvdA hier doodsbang voor geworden.

Nu kunnen consumenten heel goed zelf beslissen wat ze wel en niet eten. De Europeanen willen geen chloorkip en de Amerikanen geen schimmelkaas. Zolang de supermarkten de Amerikaanse kip verpakken met het opschrift chloorkip kan iedere consument in Europa zelf kiezen of hij die kip wil, net zoals hij nu ook een keuze kan maken uit vele soorten eieren waarbij kippen een vierkante decimeter, een vierkante meter of 10 vierkante meter bewegingsruimte hebben.

Qua voedselveiligheid heeft voedselautoriteit EFSA de chloorkip veilig verklaard, terwijl het nuttigen van schimmelkaas voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen wordt afgeraden.

De kritiek op TTIP is vooral ingegeven door eng nationalisme. De voordelen worden nauwelijks meer belicht. De nadelen worden in de media benadrukt. Angst verkoopt kranten en geeft hogere kijkcijfers. Obama is geen knuffel-Amerikaan meer. Hij is een ouderwetse imperialist. Als het centrum van de wereldhandel van de Atlantic naar de Pacific gaat, zal dat de Europeanen een zorg zijn. Die koesteren de intimiteit van hun eigen kikkerstaatjes.

Deze week heeft Obama de onderhandelingen over een soortgelijk handelsverdrag met elf landen rond de Pacific versneld. Het TPP (Trans Pacific Partnership) is een handelszone van een miljard mensen. Als TPP wel tijdens zijn presidentschap lukt en TTIP niet, zal de EU de dreiging van de Russische beer in zijn eentje moeten pareren.

Het is keuze tussen een chloorkip in de keuken of Vladimir Poetin.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden