NieuwsGreen Deal
Is de Green Deal wel praktisch haalbaar?
Heel concreet is de Green Deal van de Europese Commissie nog niet. Eigenlijk zijn het vooral aankondigingen van plannen. Toch is er wel wat te zeggen over de praktische haalbaarheid van onderdelen van dit omvangrijke plan.
De industrie
De industrie is goed voor 20 procent van de CO2-uitstoot in Europa. De Commissie komt niet met andere concrete doelstellingen dan die er al waren: de uitstoot moet stoppen voor 2050. Of dat lukt, moet blijken, maar dat er veel mogelijk is, is duidelijk. In Nederland is juist de industrie er de afgelopen jaren in geslaagd de uitstoot te verlagen, vooral door afgedwongen energiebesparingsplannen en doordat de ‘grote’ industrie zogenaamde emissierechten moet kopen.
Voor industrieën die hoge temperaturen nodig hebben, zoals de baksteen-, glas-, cement- en staalindustrie, is CO2-vrije productie moeilijk. Maar mogelijk is het soms wel. De cementindustrie zou bijvoorbeeld deels vervangen kunnen worden door meer met hout te bouwen in plaats van beton. En voor de staalindustrie zijn systemen in ontwikkeling die veel minder CO2 uitstoten. Tata Steel heeft zijn Hisarna-procedé. En het Duitse ThyssenKrupp kondigde onlangs aan al in 2023 zijn uitstoot met 20 procent te verlagen door kolen te vervangen door waterstof. Het Zweedse SSAB doet iets soortgelijks.
Staal maken met waterstof kan best. Groot probleem is de import: als staalproducenten in China en Brazilië gewoon steenkool blijven gebruiken, zal hun staal goedkoper zijn. Dat probleem wil de Commissie oplossen door heffingen in te stellen op dergelijke import. Dat is een stuk makkelijker geworden, nu wereldhandelsorganisatie WTO deze week in coma is geraakt.
De bouw
Woningen en gebouwen verbruiken 40 procent van alle energie, dus isoleren kan enorm veel energie besparen. De Europese Commissie wil het tempo van renovatie verdubbelen. In de hele Europese Unie zijn meer dan 150 miljoen woningen. Daarvan wordt nu elk jaar ongeveer een miljoen gerenoveerd, en dat zouden dus twee miljoen woningen moeten worden. Probleem lijkt hier de arbeidsmarkt: waar haal je de bouwvakkers vandaan? En natuurlijk de financiering. In Nederland wordt al lang gedacht aan leningen die je kunt betalen met wat je uitspaart op energiekosten, maar die constructies komen nauwelijks van de grond.
Vervoer
In 2025 moeten er in Europa een miljoen laadpunten (voor elektrische auto’s) en waterstoftankstations zijn. Vorig jaar telde de EU nog maar 103 duizend openbare laadpunten, dus daar moet nog wel wat gebeuren. Dat wordt een miljardenoperatie.
In 2012 was er in Nederland nauwelijks een laadpaal te vinden; nu zijn er 50 duizend, 10 duizend meer dan een jaar geleden. Plus 1.136 snellaadpunten. Michiel Langezaal van Fastned, een van de grootste in Europa in snellaadstations, ziet geen problemen in het groeiplan: ‘Als de politieke wil er is, en als investeren in laadcapaciteit wordt bevorderd, dan is dat zeker mogelijk.’
Het bos
Er zouden twee miljard bomen moeten worden geplant. Het staat niet in de stukken van de Commissie, maar wordt gefluisterd in de wandelgangen van Brussel. In de Europese Unie is 182 miljoen hectare bos, en dat oppervlak neemt elk jaar toe, met een half miljoen hectare. Twee miljard bomen zouden ongeveer een miljoen hectare nodig hebben. In twee jaar is dat doel bereikt. Dat klinkt plotseling nauwelijks nog ambitieus.
Gaat het wel snel genoeg met de Green Deal? ‘Het is niet zo dat de hele wereld in katzwijm valt’
De klimaattop in Madrid stagneert. De aftrap van de European Green Deal van woensdag moet andere landen stimuleren om zich ook uit te spreken voor ambitieuzere klimaatplannen. Maar hoe valt de Deal?
Klimaatdoel alleen haalbaar met miljarden ‘smeergeld’
EU-president Charles Michel werpt donderdag in Madrid zijn volle gewicht in de strijd voor een klimaatneutraal Europa in 2050. Maar het blijft de vraag op hoeveel politieke weerstand het ambitieuze doel zal stuiten.