Is de euro echt zo slecht voor Nederland? De argumenten onder de loep

De gulden moet terug, vindt de PVV. Enkele argumenten voor herinvoering onder de loep genomen.

Peter de Waard
null Beeld anp
Beeld anp

Nederland subsidieert nu de economieën in Zuid-Europa.
Tot nu toe is er nog geen cent betaald. Nederland heeft leningen verstrekt en vooral garanties afgegeven voor leningen die door het Europese noodfonds zijn verstrekt. Hierop krijgt Nederland tot nu toe rente. Het is zeker niet uitgesloten dat niet al die leningen worden terugbetaald - of dat een beroep moet worden gedaan op de garanties - als bijvoorbeeld Griekenland failliet gaat. Maar het is niet zeker dat Nederland ook moet gaan betalen voor de problemen van Italië, Spanje en Portugal.

De gulden zou een einde maken aan de prijsstijgingen.
Dat is maar schijn. De inflatie sinds de introductie van de euro bedraagt 2 procent. Dat is weinig. In de laatste 25 jaar van de gulden liep de prijsinflatie soms op tot meer dan 10 procent per jaar. Maar veel Nederlanders voelen dat niet zo. De gevoelsinflatie ligt veel hoger dan de eigenlijke inflatie. Een liter benzine kost nu omgerekend bijna 4 gulden. Een enkeltje met de bus van Purmerend naar Volendam 5. Een glas wijn op een terras in Amsterdam kost 10 gulden. Er zijn producten en vooral diensten, bijvoorbeeld in de horeca, fiks in prijs gestegen. Maar er zijn ook diensten en vooral producten - televisies, telefoonverkeer - die stukken goedkoper zijn dan twaalf jaar geleden. Dat beseffen veel Nederlanders niet.

Als Nederland de gulden terugkrijgt, zal het een sterke munt zijn.
In het begin zeker. De gulden wordt misschien wel 20 of 30 procent meer waard dan de euro. Nederlanders kunnen goedkoop op vakantie in het buitenland en geïmporteerde goederen uit andere Europese landen worden een stuk goedkoper. Maar het heeft ook nadelen. De Nederlandse exportindustrie - de kurk waarop de economie drijft -zal veel aan concurrentiekracht inboeten. De vorderingen op andere landen - geschat op 2.700 miljard euro - worden veel minder geld waard. Veel pensioenfondsen zullen daardoor in grote problemen komen. Maar ook de schulden van Nederland in euro's, zoals een groot deel van de staatsschuld, gaan omlaag.

Met de gulden zal Nederland twee keer zo snel groeien.

Nederland is als een van de meest open economieën van de wereld heel afhankelijk van de economische conjunctuur. Nederland kan ook niet op een hoop worden gegooid met Zweden en Zwitserland. Nederland is bijvoorbeeld veel meer een handelsland dan Zweden en Zwitserland.

De voordelen van de euro zijn moeilijk te bewijzen.
Dat is zo. Net als de nadelen. Niemand kan zeggen wat de Nederlandse economie had gedaan als de gulden was gebleven. Misschien waren export en handel net zo snel of nog sneller gestegen. Zeker is wel dat het wegvallen van de valutakoersen een fikse besparing van 2 procent van het bbp heeft opgeleverd. Zeker is ook dat 10 miljard euro was bespaard als de euro niet was ingevoerd. Dit waren volgens De Nederlandsche Bank de kosten van de overstap.

Met de gulden zou een stuk van onze cultuur terugkeren.
Zo Nederlands is de gulden niet, hoe oud de munt ook is. De naam gulden kwam van de Florentijnse munt fiorino d'oro (gulden florijn). Daaraan dankte Nederland ook het valutateken f. In 1378 introduceerde graaf Willem V die munt in Nederland. De gulden heeft in Nederland wel een lange historie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden