Is de bitcoin-gekte erger dan de Hollandse tulpenmanie uit de 17de eeuw?

Beeld de Volkskrant

Met de koers van de bitcoin gebeurt hetzelfde als met de populariteit van een populistische politicus als Trump, Wilders of Thierry Baudet. Zo gauw de elite ervoor waarschuwt of tegen fulmineert, vertoont die een stijgende lijn.

Centrale bankiers van Klaas Knot tot Mario Draghi hebben met omzichtige bewoordingen ('de bitcoin is geen geld') de opmars van de virtuele munt niet kunnen stoppen. Inmiddels wordt grover geschut ingezet. Vorige maand vertelde de bekende miljardair en investeerder Howard Marks dat 'digitale munten een hype zijn - of een piramidespel - gebaseerd op de bereidheid van mensen om waarde toe te kennen aan iets wat geen waarde heeft'.

Dinsdag noemde Jamie Dimon, de baas van de grootste bank van de Verenigde Staten, JP Morgan Chase, de bitcoin een zwendel. 'Het is erger dan de Hollandse tulpenbollenmanie uit de 17de eeuw. Als een handelaar van mijn bank in bitcoins speculeert, zou ik hem binnen een seconde ontslaan vanwege twee redenen. In de eerste plaats is het tegen de regels en in de tweede plaats is het dom. En dat is allebei gevaarlijk.'

De bitcoin ging omlaag, ook omdat China - waar 90 procent van de handel is geconcentreerd - de munt dreigt te verbieden. Maar hoe harder er wordt geageerd tegen de bitcoin hoe populairder de munt wordt. Dat past in een algehele trend dat autoriteiten niet meer worden vertrouwd - en de financiële autoriteiten al helemaal niet.

Jamie Dimon.Beeld afp

Na de crisis hebben de centrale banken duizenden miljarden yens, euro's en dollars extra in het financiële systeem geïnjecteerd. Dat geld is voor een groot deel naar de aandelen- en vastgoedmarkt gevloeid, die daardoor mogelijk een even grote zeepbel zijn geworden als de markt voor virtuele valuta als bitcoin.

Dimon schildert de gebruikers van bitcoins af als rovers en drugshandelaren die buiten schot van justitie proberen te blijven. Maar zijn eigen bank heeft nogal wat boter op het hoofd. De bank van Dimon liet in 2012 toe dat een van zijn handelaren, bijgenaamd de London Whale, 6 miljard dollar verloor met zogenoemde kredietverzekeringsderivaten (cds) - een nog veel schadelijker product dan virtuele valuta, zoals tijdens de kredietcrisis van 2008 bleek.

De bank zelf kreeg in deze zaak ook nog een boete van 920 miljoen dollar opgelegd wegens het schenden van allerlei financiële wetgeving. Dimon zelf ontsprong de dans.

Toen hij twee jaar geleden voor het eerst tegen de bitcoin waarschuwde, was de waarde ervan 345 dollar. Nu is de cybermunt ondanks de daling van de afgelopen dagen nog steeds het tienvoudige waard van dat bedrag. Dimon wordt in de VS niet voor niets 'the rant' (de roeptoeter) genoemd. Dimon heeft er mogelijk gelijk in dat de bitcoin gebakken lucht is, maar hij is een onbetrouwbare profeet.

Wie plezier van zijn geld wil hebben, moet niet naar Dimon luisteren noch in bitcoins beleggen, maar tulpenbollen kopen. Die zullen in het voorjaar tenminste bloeien.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over bitcoin

'China wil handel in digitale munten aan banden leggen.' Maar is ook de grote motor achter de vervaardiging van bitcoins.

Koers bitcoin-broertje ethereum steeg met 4.500 procent: moet ik daar al mijn spaargeld in stoppen? Zes vragen over ethereum (+).

Bitcoin maakt cybercriminaliteit makkelijker, bevestigt 'WannaCry'. Jan Rooduijn vraagt zich af: wat zijn eigenlijk de voordelen?

In plaats van de bitcoin af te doen als 'crimineel speeltje' kunnen we beter bekijken wat de bitcoin voor de samenleving kan betekenen, zegt bitcoin-idealist Rudolf Brugman.

De virtuele munt bitcoin geniet vertrouwen, zonder dat er een centrale bank bij betrokken is. De techniek erachter, blockchain geheten, is voor veel meer zaken geschikt. Hoe werkt het? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden