Is de bitcoin een uiting van protest?

De bitcoin zou niet in de eerste plaats een munt of een speculatieobject zijn, maar een symbool van rebellie. Het omarmen van de bitcoin wordt gezien als een protest tegen de monetaire onderdrukking van de centrale banken.


Bij dit betaalmiddel is er geen Ben Bernanke of Mario Draghi meer die de geldhoeveelheid reguleert maar een algoritme. Dat De Nederlandsche Bank er nu tegen in het geweer komt en voormalig DNB'er Wellink er schande van spreekt, is juist een reden te meer om het te koesteren.


Eigenlijk is de bitcoin voor de generatie van de jaren tien wat cannabis was voor de generatie van de jaren zestig van de vorige eeuw. Times they are a-changin, niet via happenings bij 't Lieverdje of protesten op de straten van Parijs , maar via actie op internet. De kortstondige levensduur van de Occupybeweging heeft aangetoond dat actie op straat niet meer wekt. 'Dood aan de dollar', de nieuwe variant van de 'Johnson moordenaar'-slogan, kan beter virtueel worden geuit.


De bitcoinbedenker Satoshi Nakamoto, de Karl Marx van deze tijd, lanceerde de munt in 2009 ook als een poging tot het creëren van een betere wereld waar de massa's zouden triomferen over de elite.


Gideon Samid, cryptoloog en onderzoeker van elektronisch geld bij BitMin, denkt dat de desillusie snel zal komen. 'Bitcoin-aanhangers zullen worden vervolgd en daarna ondergronds gaan. Ze zullen zich scharen achter een Bitcoin Lenin die ze leidt naar het beloofde geldland. En ze zullen daarna wegkwijnen onder een Bitcoin Stalin die de logaritme nationaliseert, nieuwe regels dicteert en een bitcoin-elite creëert die de bitcoinhandelaren naar de hand zet, op dezelfde wijze als de centrale bankiers de wereld op dit moment', beschreef Samid de bitcoin-apocalyps in de American Banker. Ook een netwerk of een algoritme zal volgens hem de slechte menselijke karaktertrekken niet veranderen. Hij vreest dat de misdaad zich uiteindelijk meester zal maken van de nieuwe munt en dat de bitcoin daarna snel zal instorten.


Dagelijks vliegt de munt nu al in waarde op en neer - soms met vele honderden euro's tegelijk. Na een record van 1.000 dollar (738 euro) vorige week was de munt deze week weer teruggevallen tot 600 dollar. Wie toen kocht, heeft 400 dollar te veel betaald, wie nu ontvangt krijgt 400 dollar te weinig. Daarnaast kan de spread tussen de bied- en laatkoers oplopen tot 50 dollar.


De protestbeweging, die vooral zou bestaan uit jongeren met veel vernuft van software, is nog niet in twijfel geraakt over de koersschommelingen. Tenslotte liepen de prijzen van cannabis ooit ook zo uiteen dat de zoon van minister Irene Vorrink voor de radio de ruimte kreeg om de prijzen van softdrugs op te dreunen.


De roes is in vijftig jaar niet veranderd. Het probleem is dat wiet, hoe illegaal ook, onbeperkt kon worden bijgeteeld. Dat kan met de bitcoin niet.


Een jointje blijft toch gemakkelijker.


Reageren?


p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden