Column

Is de baas van Venus of van Mars?

De film The Intern stelt heikele taboes in verband met het glazen plafond aan de orde.

Mark Zuckerberg met zijn vrouw Priscilla en dochter MaxBeeld anp

In de film The Intern speelt Robert de Niro een 70-jarige man die besluit terug te keren in het arbeidsproces. Een soort Foppe de Haan avant la lettre. Alleen begint De Niro weer onderaan de ladder als senior stagiair bij een onlineverkoper van tweedehandskleding. De oprichter is een ambitieuze carrièrevrouw, gespeeld door Anne Hathaway, die zo weinig tijd voor het gezin heeft dat haar man stiekem vreemd gaat.

De film stelt twee heikele taboes aan de orde. De eerste is demotie. Oudere mensen kunnen als ze gezond zijn nog heel lang in het arbeidsproces meegaan, maar soms moeten ze qua arbeidsvoorwaarden wel een stapje terugdoen, omdat ze bepaalde vaardigheden missen.

Het karakter van De Niro kampt met het feit dat hij onhandig is met computers, wat in een onlineverkooporganisatie nogal bezwaarlijk is. Hij weet zich evenwel nuttig te maken door papieren op te ruimen en vooral op grond van zijn lange ervaring zalvend op te treden in een organisatie waar iedereen met de ellebogen werkt. Hij is de smeerolie waardoor een stroeve organisatie beter opereert.

Het andere taboe is dat carrièrevrouwen zich niet zoveel onderscheiden van carrièremannen. Alleen worden carrièrevrouwen voor hun enorme inzet op het werk geprezen en krijgen carrièremannen die zich uitsloven het verwijt zich te weinig te bekommeren om het gezin en het huishouden. Dat het nogal een moeilijk dilemma is, blijkt uit de recensies. De recensent van deze krant noemde de film zacht feministisch, sommige Amerikaanse recensenten vonden The Intern juist uitgesproken anti-feministisch, omdat de baas haar mannelijk personeel aanspreekt als 'jongetjes' zoals mannelijke bazen vrouwen als 'meisjes'.

Vrouwen die door het glazen plafond breken, zijn ook in werkelijkheid meer macho dan mannen die de top halen. Vorige week baarde Yahoobaas Melissa Mayer een tweeling. Van tevoren had ze al laten weten geen zwangerschapsverlof op te nemen. Facebookoprichter Mark Zuckerberg, wiens vrouw onlangs beviel, besloot juist twee maanden vaderschapsverlof op te nemen. Marjan van Loon, die 1 januari Dick Benschop opvolgt als de hoogste baas van Shell Nederland, ontkende dat er een glazen plafond bestaat. Met een beetje schipperen gaan gezin en carrière goed samen. Politici als Wouter Bos en Camiel Eurlings gooiden de handdoek in de ring omdat ze naar eigen zeggen meer tijd wilden besteden aan het gezin. Vervolgens werd Wouter Bos directeur van het VU Medisch Centrum en Eurlings de baas van de KLM - ook functies die niet in drieënhalve dag zijn te doen.

De politieke correctheid vereist dat carrièremannen naar buiten toe benadrukken hoeveel aandacht ze geven aan het gezin en het huishouden. Vrouwen die aan de top staan moeten juist elke keer bewijzen dat ze 100 procent inzetten op het werk.

Zo lang dit moet zal het glazen plafond er nog altijd zijn.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden