Is dat nou Telegraaf tv?

Gaat de nieuwe omroep van Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs ons écht verrassen? Minder aandacht voor Wilders in plaats van meer voor de Grote Volksleider?

Thomas von der Dunk

Het is alsof verstokte gereformeerden alsnog bisschop proberen te worden binnen de Moederkerk: de plannen van Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs en GeenStijl-oprichter Dominique Weessie om elk met een eigen nieuwe omroep deel te gaan nemen aan het in strijd met hun Leer van de Goddelijke Commercie zwaar gesubsidieerde publieke bestel.

Verwaarloosd
De nieuwe populistische omroep die hen voor ogen staat, moet 'de stem zijn voor de liberaal conservatieve stroming': kortom, de verwaarloosde PVV-aanhang. Paradijs: de huidige actualiteitenrubrieken zijn 'cynisch en betweterig. Dezelfde meningen, dezelfde gezichten'. Originele thema's en invalshoeken ontbreken.

Mongolen
Had Omroepvoorzitter Hagoort niet zelf Nova, Netwerk en EénVandaag als 'drie maal de Volkskrant' bekritiseerd, als te intellectueel, zodat andere doelgroepen worden vergeten? Onder simpele zielen is er nog een omroepwereld te winnen! Weessie heeft zijn GeenStijlachterban derhalve zelf alvast maar in de NRC van 18 februari als 'een stel mongolen' gekwalificeerd. Ik zal hem niet tegenspreken.

Schreeuwende zwijgende meerderheid
Paradijs omschreef zijn rechtse doelgroep als de zogeheten 'zwijgende meerderheid'. Wel, zwijgend? Zij schreeuwt voortdurend op internet haar ongenoegen uit en eist al acht jaar alle politieke aandacht op. En een meerderheid? Zelfs als Wilders dertig zetels zou scoren, heeft tachtig procent niét op hem gestemd. En die heeft daar vast goede redenen voor.

Cynisch? Negatief? Op niemand is die kwalificatie zo van toepassing als juist op Wilders, GeenStijl en De Telegraaf, met hun afkeer van het 'Haagse establishment' en dat beroep op 'de zwijgende meerderheid'.

Verrassen
Een originele themakeuze? Gaat Paradijs ons echt verrassen, door juist veel minder aandacht aan Wilders te besteden? Want nog méér Wilders-per-uur betekent Noordkoreaanse staats-tv, waar ook elk flutreisje van de Grote Volksleider dagenlang de nieuwsrubrieken vult.

Dat Wilders alleen in discussieprogramma's als Buitenhof nog ontbreekt, komt omdat hij slechts korte quotes wil afgeven en te laf is om zich kritisch te laten ondervragen in de wetenschap dat hij dan als nitwit door de mand zal vallen.

Wilderswarhoofd
Wat is er overigens vanuit Paradijselijk perspectief mis met 'driemaal de Volkskrant?' Op de Forumpagina trekt de ene na de andere rechts-populistische auteur voorbij, van voormalig Wilderswarhoofd Bart Jan Spruyt tot PVV-kamerlid Bosma of Wilders zelf, ook al werd laatstgenoemde meteen in een begeleidend hoofdcommentaar voor ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Van mij mag het allemaal. Alleen kan de Volkskrant dan niet tegelijk van falend achterstandsbeleid ten aanzien van de verstandelijk wat onderbedeelden in deze samenleving worden beticht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden