Is Dafne Schippers de reddende engel?

De armlastige atletiekbond hoopt dat de gouden sprintster geld-schieters wakker schudt. Een verleidelijker boegbeeld is er niet.

Mark van Driel
Dafne Schippers na het winnen van de gouden medaille. Beeld anp
Dafne Schippers na het winnen van de gouden medaille.Beeld anp

Drie medailles, twee olympische titelkandidaten en een vedette: dat is, kort samengevat, de Nederlandse oogst van de WK atletiek in Peking.

Dafne Schippers en Sifan Hassan waren samen goed voor goud, zilver en brons, een record in de Nederlandse WK-geschiedenis. Beide vrouwen kunnen volgend jaar, bij de Zomerspelen van Rio de Janeiro, opnieuw prijzen pakken. En Schippers is voortaan het gezicht van de olympische sport.

Voor de Nederlandse atletiek konden de gouden en zilveren medaille van Schippers nauwelijks op een beter moment komen. Volgend jaar, in de aanloop naar de Zomerspelen, organiseert Amsterdam de EK atletiek in het Olympisch Stadion. Er is geen verleidelijker boegbeeld denkbaar dan een jonge sprintster die op de 100 meter meedoet om goud.

Een inschatting van haar waarde voor de sport is al eerder te maken. Zaterdag doet Schippers in hetzelfde stadion mee aan de Flame Games, een evenement dat voor de derde maal wordt gehouden. Het publiek wordt vermaakt met een combinatie van atletiek en show (muziek, vuurwerk). Op eerdere edities kwam het publiek niet massaal af.

Lukt het Schippers het Olympisch Stadion te vullen, zoals Sven Kramer en Ireen Wüst kort na de Winterspelen van Sotsji deden? Zij wordt bijgestaan door het marketingbureau dat in 2014 een tijdelijke ijsvloer legde in het atletiekstadion, dus de kennis is beschikbaar. Ze zal deze week volop in de gelegenheid zijn om op televisie reclame te maken.

De atletiek kan die impuls goed gebruiken. Het beperkte topsportprogramma (meerkamp, sprint en middellange afstand) werpt vruchten af. Schippers is de eerste Nederlandse wereldkampioene in de atletiek (in de vijftien edities sinds 1983). Maar zij en Hassan zijn niet de enige atleten die zich staande houden in de wereldtop.

Ook zevenkampster Nadine Broersen en tienkamper Eelco Sintnicolaas, die de WK voortijdig afbrak wegens een voetblessure, behoren tot de beste vijf.

(Tekst gaat verder onder foto).

Dafne Schippers bij aankomst op Schiphol. Beeld anp
Dafne Schippers bij aankomst op Schiphol.Beeld anp

Het kan haast niet anders of Ellen van Langen, bij de Zomerspelen van 1992 de laatste olympische medaillewinnares voor Nederland, zal in Rio eindelijk een opvolger krijgen.

De centraal geleide meerkampprogramma's, en de individuele initiatieven op de middellange afstand, brengen ook atleten voort die op Europees topniveau meedraaien. Mogelijk weten enkelen ook door te dringen tot de wereldtop, al komt Rio voor de meesten te vroeg.

In Peking toonden zevenkampsters Nadine Visser en Anouk Vetter dat ze beloften zijn, net als tienkamper Pieter Braun. Ook de loopsters Susan Kuijken, Maureen Koster een Jip Vastenburg etaleerden hun mogelijkheden.

Toch is er een schaduwzijde. De atletiek moet bezuinigen, net als andere olympische sporten. De inkomsten van sportkoepel NOC*NSF via de Lotto lopen gestaag terug, waardoor er steeds minder geld beschikbaar is voor topsport. De atletiek kreeg van NOC*NSF de opdracht dit jaar 10 procent te korten op het jaarbedrag van 1,1 miljoen euro. De totale topsportbegroting van de bond is 1,7 miljoen euro.

Dafne Schippers

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over Dafne Schippers.

Aangezien de voorbereiding op de Zomerspelen niet in gevaar mag komen, ziet technisch directeur Ad Roskam zich genoodzaakt te snoeien in talentontwikkeling en jeugdevenementen. De korte termijn gaat voor de lange termijn sinds in 2012 door NOC*NSF de geldstromen voor talentontwikkeling en topsport zijn samengevoegd.

De Atletiekunie is kwetsbaar doordat de zoektocht naar een hoofdsponsor jarenlang tevergeefs is gebleken. Bij de bond leeft de hoop dat de populariteit van Schippers geldschieters wakker schudt. De gewenste sponsorbedragen liggen veel lager dan in het schaatsen, voetbal en wielrennen. Met de prijs van een middelmatige schaatsploeg kan het jaarbudget van NOC*NSF al worden verdubbeld.

Daar staat tegenover dat er ook beperkingen zijn. Atleten mogen op hun lichaam veel minder reclame maken dan andere sporters. Er zijn ook beduidend minder wedstrijden op televisie.

Dafne Schippers. Beeld anp
Dafne Schippers.Beeld anp

Door de prestaties van Schippers lijken meer kinderen warm te lopen voor de atletiek. Datzelfde effect viel waar te nemen na de gouden medailles van zwemmer Pieter van den Hoogenband en turner Epke Zonderland. Meestal is die aanwas tijdelijk, weet Roskam. Hij werkte bij de zwembond in de hoogtijdagen van Van den Hoogenband. Na een kort kennismakingsperiode blijven veel kinderen weg als blijkt dat een sport moeilijk is, of inspanning vereist.

Misschien loopt het nu eens anders. De atletiek heeft ruim 22 duizend jeugdleden en vertoonde de afgelopen jaren al een lichte groei, terwijl veel andere bonden leden verloren. Schippers heeft nog een lange loopbaan voor zich, met jaarlijkse titeltoernooien in de buitenlucht en sporthal. Dat betekent veel gratis zendtijd, en dus reclame voor de 'moeder aller sporten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden