IS-commandant: 'We hebben vrouwen en kinderen yezidi's ontvoerd'

Een commandant van de soennitische terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd dat strijders van zijn beweging meer dan 100 vrouwen en kinderen van de yezidi-minderheid uit de stad Sinjar in Irak hebben ontvoerd.

Redactie
Een gevlucht yezidi-meisje nabij Sinjar. Beeld REUTERS
Een gevlucht yezidi-meisje nabij Sinjar.Beeld REUTERS

De commandant liet vandaag per telefoon weten dat IS de yezidi's heeft meegenomen naar de stad Mosul.

De IS-commandant zei dat de strijders een groot aantal mannen doodden toen ze de stad meer dan een week geleden innamen. 'Tijdens deze gevechten hebben de strijders vrouwen en kinderen meegenomen. De Islamitische Staat maakt van deze gelegenheid gebruik om te bekeren tot de islam.' Het yezidisme is een van de oudste geloofsuitingen in de wereld en combineert elementen uit onder meer het zoroastrisme, ontstaan in het oude Perzië, het christendom en de islam.

Vandaag sloegen twee medewerkers van de Verenigde Naties vanuit Bagdad alarm over 'barbaars gedrag en seksueel geweld' door strijders van IS tegen yezidi's, christenen en andere minderheden in Irak. VN-afgevaardigde voor seksueel geweld in conflictregio's, Zainab Hawa Bangura, en de speciale VN-gezant in Irak, Nickolay Mladenov, stelden dat mogelijk 1500 yezidi's en christenen tot seksslavernij zijn gedwongen.

Eerder deze week zei een Irakese official dat er mogelijk honderden vrouwen gevangen zijn genomen door IS-strijders. Ze zouden allemaal jonger zijn dan 35. Volgens Kamil Amin, woordvoerder van het Irakese ministerie van Mensenrechten, worden de vrouwen waarschijnlijk gehouden als slaven. Het ministerie zou die informatie hebben gekregen van familieleden van de vrouwen. 'Ik vrees dat ze slechte plannen met hen hebben', zei Amin tegen verslaggevers. 'We denken dat ze worden gebruikt om hun beestachtige neigingen te bevredigen.'

Duivelsaanbidders
Tienduizenden yezidi zijn op de vlucht geslagen toen IS de stad Sinjar veroverde. Zij worden door de extremisten als duivelsaanbidders beschouwd en vreesden massaal te worden gedwongen om te bekeren, of te worden vermoord. Een groot deel van hen vluchtte de bergen in, waar geen water is en niets groeit.

Onder andere de Verenigde Staten zijn begonnen met voedseldroppings boven de regio. Nederland stelt voedsel, water en honderden dekens ter beschikking aan de yezidi's, zo werd vanavond bekend.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden