IS claimt ontvoering 'Israëlische spion'

Islamitische Staat (IS) houdt een 19-jarige jongen uit Israël gegijzeld en beweert dat hij een spion is van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. De militante groepering heeft een Engelstalig 'interview' met de gijzelaar gepubliceerd waarin hij zogenaamd een bekentenis aflegt.

Said Musallam, de vader van de ontvoerde Israëlische jongen, houdt een foto van zijn zoon vast. Foto reuters

De jongen heet Muhammad Musallam en is een Arabische Israëli. Zijn ouders zeggen dat hij op vakantie naar Turkije ging en een tijdje later belde met de mededeling dat hij ontvoerd was naar Syrië.

Een bron binnen het Israëlische veiligheidsapparaat stelt echter dat Mussallam zijn ouders niet de waarheid heeft verteld en zich juist wilde aansluiten bij de terreurorganisatie die hem nu heeft gegijzeld. Hij zou eind oktober al zijn vertrokken.

De vader van de ontvoerde jongen stelt dat zijn zoon in het telefoongesprek zei dat hij zich voor 200 of 300 dollar kon vrijkopen. Kort daarna werd de vader echter gebeld door een man die hem vertelde dat zijn zoon was ontsnapt, maar vervolgens in handen was gevallen van IS. Wat de groepering nu met de jongen wil, is onbekend.

In de nieuwste uitgave van Dabiq, het Engelstalige tijdschrift van IS, legt Musallam een 'bekentenis' af. In deze uitgave staat ook een foto van de in 2004 vermoorde regisseur Theo van Gogh. In de begeleidende tekst wordt gesproken van een moord tegen 'het vrije woord' wegens het 'bespotten van Allah'.

Meer over