IS claimt moord op Syrische activisten in Turkije

Terreurgroep Islamitische Staat heeft maandag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord op twee Syrische activisten, vorige week in Turkije. In een videoboodschap worden 'afvalligen' gewaarschuwd dat 'de arm van de Islamitische Staat jullie zal bereiken, waar jullie ook zitten'.

Redactie
Een parade van IS in de straten van Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat. Beeld ap
Een parade van IS in de straten van Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat.Beeld ap

Ibrahim Abdul-Qadir en Fares Hamadi werden vrijdag dood gevonden in een appartement in de Turkse stad Sanliurfa. Abdul-Qadir was een van de oprichters van Raqqa is Being Slaughtered Silently, een activistencollectief dat de wreedheden van IS in de hoofdstad van het kalifaat documenteert. Zowel Abdul-Qadir als Hamadi was afkomstig uit Raqqa.

In de video is het lijk van Hamadi te zien, met doorgesneden keel in een duistere kamer. Abdul-Qadir wordt niet getoond.

Ibrahim Abdul Qader (L) en Fares Hamadi. Beeld Twitter
Ibrahim Abdul Qader (L) en Fares Hamadi.Beeld Twitter

Gevaarlijk werk

De Volkskrant sprak vorig jaar in Gaziantep, Turkije met een activist van de groepering. Hij vertelde over het gevaarlijke werk dat de groepering doet.

'We verdelen 24 uur in shifts van acht uur, zodat er dag en nacht bezetting is', zegt Abu Mohammed. 'De activisten in Raqqa maken opnamen en nemen interviews af. Het ruwe materiaal sturen ze door naar Turkije. Wij monteren het en zetten het online. Als we denken dat personen in gevaar komen door ons nieuws, publiceren we het niet.'

De ondergrondse baseert zich op een uitgebreid netwerk van bronnen in en rondom Raqqa. Het zijn veelal bekenden met wie ze een vertrouwensband hebben. De eerste maanden van hun bestaan werden geregeld vrouwen ingezet om heimelijk video-opnamen te maken van het straatbeeld van de stad. Ook waren het veelal vrouwen die de videobeelden naar buiten smokkelden.

IS veroverde Raqqa in het noorden van Syrië ongeveer twee jaar geleden. De provinciehoofdstad wordt beschouwd als de feitelijke hoofdstad van het gebied dat door IS wordt beheerst. In juli executeerde IS twee activisten in Raqqa omdat ze informatie aan het collectief hadden gestuurd en foto's van IS-posities hadden gemaakt.

Leven in de islamitische heilstaat van IS

Hij maakt stiekem foto's en filmpjes van het dagelijkse leven in het kalifaat van IS. Niet alleen van de executies en de kruisigingen, maar ook van verkeersborden waarop staat dat vrouwen zich volledig moeten sluieren. Lees hier een interview met de 26-jarige Abu Mohammed, lid van de groepering Raqqa is being slaughtered silently.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden