Is chocolade nu ineens het ideale anti-hoestmiddel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: chocolade is het beste medicijn tegen hoesten.

null Beeld anp
Beeld anp

Chocolade dit, chocolade dat. Tja. Gezondheidsclaims over het bruine goedje negeren we in deze rubriek doorgaans, omdat ze behoren tot de achtergrondruis aan onzin die wekelijks voorbij sjokt. Maar vorige week brak plots een chocoladebericht dwars door het ruisplafond: met veel bombarie verkondigde hoogleraar Alyn Morice van de universiteit van Hull dat het nu wetenschappelijk is bewezen dat chocolade uitstekend werkt als anti-hoestmiddel. Daarop wijst het grootste onderzoek naar chocolade-moleculen en hoesten dat tot nu toe in Europa is uitgevoerd, schrijft hij in The Mail Online.

Zoiets straalt blijkbaar autoriteit uit, want Morices' claim kreeg opvallend veel persaandacht. Het bericht verscheen in Metro, De Telegraaf, HLN, Elle, regionale dagbladen en zelfs op consumentensite Kassa. Tijd om de hoestdrank te laten staan en over te stappen op chocolade?

Eerst even de kleine lettertjes. Het anti-hoestmiddel dat Morice aanprijst, is om precies te zijn niet chocolade maar theobromine, een belangrijk bestanddeel van chocolade. Theobromine is als geneesmiddel verkrijgbaar in Britse apotheken onder de naam Unicough; Morice vermeldt zelfs expliciet waar je het kunt kopen.

Reclame

Zulke aanprijzing riekt naar reclame, al benadrukt Morice onderaan zijn stuk dat hij niet door de fabrikant van Unicough wordt betaald. Wanneer we aan Morice om meer bewijsvoering vragen over theobromine, verwijst hij naar de Mail Online en het nieuwe onderzoek, dat overigens gefinancierd wordt door Unicough. Ten tijde van schrijven heeft de Britse krant nog niet gereageerd, maar de fabrikant wel. Maar die laatste houdt zijn kaken stijf op elkaar: ze willen nog niet naar buiten komen met de resultaten.

En hoe zit het dan met die keiharde wetenschap die volgens Morice de anti-hoestwerking van de chocoladebestanddelen van Unicough zou aantonen? Die is er niet. Een overzichtsstudie uit 2015 stelt dat daarvoor nog geen sluitend bewijs bestaat. En een rondgang op onderzoekwebsite clinicaltrials.gov onthult dat meerdere farmaceuten de effectiviteit van theobromine de afgelopen jaren hebben onderzocht, maar in alle gevallen de resultaten achter slot en grendel zijn gebleven. Die terughoudendheid is onnodig, want de studies draaien gewoon om theobromine en niet een of ander geheimzinnig, nog te patenteren bestanddeel. We vermoeden daarom eerder dat het spul voor geen meter werkt, maar dat dat liever niet gezegd wordt.

Oordeel

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden