Is C&A toch niet voor eeuwig onverkoopbaar?

'Niets is eeuwig. Uiteindelijk vervallen zelfs de piramides tot gruzelementen', zei Jan Wolkers ooit. Maar C&A was de uitzondering op de regel. Het familiebolwerk van de Brenninkmeijers zou de tand des tijds overleven. Maar zondag kwam het Duitse tijdschrift Der Spiegel met het spectaculaire nieuws dat de almachtige modeketen C&A door de familie Brenninkmeijer mogelijk verkocht zou worden aan een onbekende Chinese investeerder.

Het zou de winkeldeal van het jaar zijn - te vergelijken met dat de Chinezen in het voetbal Real Madrid overnemen of in de auto-industrie Volkswagen. 'C&A is toch voordeliger' zou gaan staan voor 'China en Azië zijn toch voordeliger'. De deal zou al bijna rond zijn, meldde Der Spiegel. De familie zelf zegt niets, behalve dan dat er joint-ventures in groeimarkten zoals China - vaak stellen de Chinezen dat zelfs al voorwaarde voor vestiging - mogelijk zijn. Maar dat is heel iets anders dan dat de Brenninkmeijers 176 jaar na de opening van de allereerste zaak de hele keten van 2.100 winkels met 35 duizend personeelsleden van de hand zouden doen.

C&A is een gesloten katholiek bolwerk. Slechts een beperkte groep ingewijden weet hoe het precies gaat met de keten. 'Openheid is een teken van zwakte', zei Wolfgang Brenninkmeijer nog maar dertig jaar geleden. C&A houdt een low profile. Liever heeft het no profile, hoewel dat in 2016 even veranderde toen het schoon schip probeerde te maken met het oorlogsverleden.

Maar buitenstaanders zijn in opmars. Zo werd vorig jaar Alain Caparros van de Duitse levensmiddelenhandel Rewe aangetrokken als opvolger van Philippe Brenninkmeijer voor C&A Europe.

Maar de werkelijke macht ligt bij de houdstermaatschappij Cofra, die in het Zwitserse Zug is gevestigd. Behalve C&A zelf is die ook eigenaar van de investeringsmaatschappij Bregal en de vastgoedpoot Redevco (eigenaar van zowel C&A-panden als andere winkelpanden). De aandelen van Cofra zijn in handen van 58 Brenninkmeijers die zich de Sneeker Kring noemen. Jaarlijks zetten ze op een bijeenkomst in het Duitse plaatje Mettingen de strategische lijnen uit. Zo werd in 2016 besloten een miljard euro in de C&A-winkels te investeren.

De andere bijna duizend nakomelingen van de oprichters Clemens en August Brenninkmeijer staan daar volledig buiten. Zij hebben aandelen of obligaties in andere bedrijven, vaak samen met de Anthos Family Office die de pensioengelden van het personeel belegt. Maar ze kunnen Cofra niet dwingen te cashen. Door deze constructie zijn er geen spanningen tussen de insiders die in het bedrijf actief zijn en de outsiders die van buitenaf toekijken wat er met hun aandelen wordt gedaan. Zoiets was het geval bij het voormalige V&D voor de beursgang, waar de familietelgen elkaar veelvuldig in de haren vlogen.

C&A is niet voor eeuwig. Maar de kluwen zal zich evenmin snel laten ontwarren.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden