nieuwsSyriëgangers

IS-bruid in vluchtelingenkamp verklaart geen spijt te hebben, smeekt Britten om terugkeer

Een ISIS-bruid uit Londen heeft het Verenigd Koninkrijk gesmeekt om haar te laten terugkeren. De 19-jarige Shamima Begum, die dit weekeinde is bevallen van een baby, deed deze oproep aan een Times-journalist die haar had opgezocht in een Noord-Syrisch vluchtelingenkamp. 

Shamima Begum op het Gatwick Airport op 17 februari 2015, op weg naar Syrië.Beeld EPA

Ze verklaarde geen spijt te hebben van haar beslissing zich bij Islamitische Staat aan te sluiten en zegt nog steeds te houden van haar Nederlandse echtgenoot, de IS-strijder Yago Riedijk. Het is onbekend waar deze Arnhemmer is.

Begum was vier jaar geleden in het nieuws gekomen als een van de drie schoolmeisjes uit Oost-Londen die plotsklaps waren vertrokken naar Syrië, dit tot wanhoop van hun ouders. Ze betaalden de reis van de juwelen die ze hadden gestolen van familieleden. In het kalifaat trouwden ze met ISIS-strijders. Tegenover The Times beweerde Begum bombardementen te hebben overleefd en amper een wenkbrauw te hebben opgetrokken toen ze het hoofd van een Westerse gijzelaar in een vuilnisemmer zag liggen.

Begum en haar man gaven zich over aan de Koerdische bevrijders. Haar vriendinnen bleven. Hun lot is onduidelijk. Sindsdien zit Begum met 39 duizend anderen in een vluchtelingenkamp. Ze wil terug naar Londen omdat daar betere zorg zal zijn voor haar baby. Bovendien zegt ze toe te zijn aan ‘een rustig bestaan’. Begum krijgt ook steun. Volgens het voormalig hoofd counter-terrorisme bij de Britse inlichtingendienst, Richard Barrett, ‘verdient ze een kans’, ook al toont ze geen enkel berouw.

Twee kinderen verloren

Begum had eerder al verteld dat ze twee kinderen heeft verloren in Syrië. Haar dochter overleed toen ze een jaar en negen maanden oud was, en is vorige maand begraven in de IS-enclave Baghous. Haar tweede kind was pas acht maanden oud toen het drie maanden geleden stierf aan een ziekte die volgens Begum werd veroorzaakt door ondervoeding. Ze had het kind naar het ziekenhuis gebracht, maar daar waren volgens haar niet genoeg medicijnen en nauwelijks personeel. Haar ouders smeken de Britse autoriteiten om ‘compassie'.

Omdat ze een Britse staatsburger is, kan Begum niet aan de grens worden tegengehouden. Het probleem van Begum is dat ze geen middelen heeft om de terugreis te maken en staatssecretaris voor Veiligheidszaken Ben Wallaces heeft gezegd haar niet te zullen ophalen. Zijn baas, minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid, zei meer in het algemeen er alles aan te zullen doen om te voorkomen dat jihadbruiden naar het moederland terug kunnen keren. De kosten om haar huisvesting te bieden en in de gaten te houden kunnen hoog oplopen.

Vervolging

Wanneer ze er toch in slaagt op eigen houtje terug te komen, bestaat de kans dat Begum bij aankomst zal worden gearresteerd, maar het vervolgen van jihadisten en hun sympathisanten is lastig omdat het Britse recht, anders dan het Amerikaanse, weinig houvast biedt. Resocialisatie is ook lastig, zo heeft de anti-extremisme organisatie Quilliam beweerd. Tegenover The Guardian noemde directeur David Toube de Londense moslima gezien haar huidige instelling ‘de zwaarste van alle gevallen’.

Van de 400 Britse jihadisten die zijn teruggekeerd, is slechts een tiende met succes veroordeeld.

De drie schoolmeisjes uit Oost-Londen verdwenen plotsklaps.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden