IS breidt propagandakanalen uit naar Rusland

Na een Arabische, Engelse, Koerdische en Franse tak, heeft Islamitische Staat (IS) ook een Russischtalige propaganda-afdeling opgezet. Furat Media is actief op Twitter, Facebook, Tumblr en heeft een website geopend. Dat meldt de website Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) maandag.

De website van het Russischtalige propaganda-kanaal. Beeld Furat.info
De website van het Russischtalige propaganda-kanaal.Beeld Furat.info

De komst van deze propaganda-afdeling is niet verrassend. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov schat het aantal Russen dat inmiddels voor IS vecht op ongeveer 2.000. Het hoofd van de Russische veiligheidsraad, Nikolaj Patroesjev, zei onlangs dat het onmogelijk is de trend dat Russen zich bij IS aansluiten een halt toe te roepen.

Russische IS-militanten verspreiden al gedurende langere tijd propagandavideo's in het Russisch. De opening van het nieuwe kanaal moet de Russische propaganda verzamelen. IS heeft nog niet bevestigd dat deze afdeling officieel is gelieerd aan de terreurgroep.

Furat Media heeft meerdere video's verspreid waarin Russisch sprekende militanten in Irak en Syrië aan het woord komen en Engelstalige en Arabische videos worden nagesynchroniseerd in het Russisch. Een van de video's maakt melding van de vorming van een IS-provincie in het noorden van de Kaukasus, op Russisch grondgebied. De stroom aan Russisch propagandamateriaal dat via Furat wordt aangeboden groeit snel.

De naam Furat komt van het Arabische woord voor de rivier Eufraat. Het kanaal heeft een blauw, vierkant logo waarop twee witte golven te zien zijn, die waarschijnlijk verwijzen naar de rivier.

IS-commandant Omar al-Shishani. Beeld ap
IS-commandant Omar al-Shishani.Beeld ap

Professionalisering van propaganda

De verschillende groeperingen die voor IS vechten hebben vanaf het begin van hun aanwezigheid in Syrië, eind 2012, hun eigen websites en social media-accounts gebruikt voor de verspreiding van propaganda. De voorloper van Ferat Media is FiSyria, een website opgericht door Tsjetsjeense militanten onder leiding van Omar al-Shishani. Toen de Tsjetsjeense militairen besloten zich aan te sluiten bij IS, werd de website een belangrijk Russischtalig propaganda-kanaal.

Al-Shishani is nu militair commandant in Syrië: met de vergroting van zijn macht binnen IS is ook zijn website gegroeid. Samen met het propaganda-kanaal ShamToday, dat wordt geleid door militanten uit de Noordelijke Kaukasus, in het zuiden van Rusland, is het opgegaan in Furat Media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden