IS blaast historische tombes op nabij Palmyra

Islamitische Staat (IS) heeft twee tombes net buiten de Syrische stad Palmyra opgeblazen. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de terreurgroep historisch erfgoed in de woestijnstad vernietigt. Eerder beloofden ze nog de eeuwenoude ruïnes met rust te laten.

Irene de Zwaan
Still uit een video die is vrijgegeven door IS waarop te zien zou zijn dat de tombe van sjeik Mohammed bin Ali wordt opgeblazen. Beeld Twitter
Still uit een video die is vrijgegeven door IS waarop te zien zou zijn dat de tombe van sjeik Mohammed bin Ali wordt opgeblazen.Beeld Twitter

Het gaat om de zevende-eeuwse graftombe van Mohammed bin Ali, een afstammeling van Ali (de neef en schoonzoon van de profeet), en de tombe van Nizar Bahaa Eddine, een islamitische geleerde die zo'n vijfhonderd jaar geleden leefde. De eerste tombe ligt ongeveer tien kilometer ten noorden van Palmyra, waar IS zijn hoofdkwartier in de regio heeft. De tweede op 500 meter van de Romeinse opgravingen in de antieke stad.

IS verspreidde foto's via zijn sociale netwerken en jubelde dat het 'sjirk'-bouwwerken heeft opgeblazen. Sjirk is een ander woord voor 'afgoderij'. Die woordspeling is opmerkelijk, omdat sjeik Mohammed bin Ali in direct verband stond met de door IS op handen gedragen profeet. 'Dat ze de tombe hebben opgeblazen, heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de resten van de sjeik in Mekka zijn begraven', zegt Ceftali (niet zijn echte naam), een activist die de pagina Palmyra News Updates runt. 'De tombe was leeg en daarom van weinig waarde voor de extremisten.'

(Tekst loopt door onder de foto)

De tombe van Mohammed bin Ali, hier nog onbeschadigd. Beeld Twitter
De tombe van Mohammed bin Ali, hier nog onbeschadigd.Beeld Twitter

Offensief

De vernietiging van de tombe komt op een moment dat het regeringsleger van de Syrische president Assad bezig is met een offensief in een poging Palmyra en de omliggende olievelden terug te winnen op IS. Gisteren meldden activisten aan de Volkskrant dat het leger zich 25 kilometer ten westen van Palmyra bevindt. Bronnen die op de hand zijn van Assad beweren nu dat het leger de stad tot op negen kilometer is genaderd. Oppositiebronnen spreken dit tegen. Wel verwachten ze dat er binnen afzienbare tijd een grootschalig grondoffensief zal plaatsvinden in Palmyra. Het regeringsleger heeft de aanvallen vanuit de lucht afgelopen dagen flink opgevoerd.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat het conflict vanuit Londen nauwgezet volgt, maakte dit weekend bekend dat IS bommen en mijnen heeft gelegd rondom ruïnes in Palmyra. 'Hiervan gaat een dreigende boodschap uit', zei Osama al-Khateb, een activist die zich baseert op bronnen ter plaatse. 'IS wil het regime en de internationale gemeenschap waarschuwen: als ze te dichtbij komen, dan zullen de bommen ontploffen en zal er niets meer overblijven van de oude stad.'

Met de ontploffing van de tombe van Mohammed bin Ali lijkt IS inderdaad over te gaan op de vernietiging van erfgoed om het regeringsleger op afstand te houden. Eerder zei een IS-commandant in een radio-interview nog dat de ruïnes intact zouden blijven. Alleen de menselijke beelden, die door IS als afgoderij worden bestempeld, zouden worden vernietigd.

Een vlag van IS wappert op een Romeins theater in Palmyra. Beeld afp
Een vlag van IS wappert op een Romeins theater in Palmyra.Beeld afp

Terreinverlies

In andere delen van Syrië verloor IS terrein. Koerdische strijders veroverden in het noorden van het land een legerbasis die bekendstaat als Brigade 93. De Koerden trokken ook grote delen van Ein Eissa binnen, de laatste grote stad die op de weg naar Raqqa ligt, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat. Eerder deze maand wisten Koerdische strijdkrachten IS al uit de Syrische grensplaats Tel Abyad te verdrijven.

undefined

Nieuwe video

IS publiceerde dinsdag opnieuw een video waarin gevangenen op verschillende wrede manieren worden geëxecuteerd. De video zou zijn opgenomen in Ninawa, Noord-Irak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden