Is beste pensioenstelsel zwendel?

De geluksgeneratie die op haar 60ste of 61ste al achter de geraniums is gaan plaatsnemen, leeft er lekker op los ten koste van de pechgeneratie.

null Beeld anp
Beeld anp

Wie nu 25 jaar is en begint met het betalen van premie voor zijn pensioen, zal over 45 jaar 1,7 miljoen euro (daar moet toch een mooie villa in Blaricum voor kunnen worden gekocht) bij elkaar hebben gespaard. Maar de pensioenuitkering die hij of zij daarvoor zal krijgen, is 0,0.

Dit voorspelt Martin Pikaart in zijn deze week verschenen boek Wanbeleid, Algemeen Burgerlijk - een tweehonderd pagina's tellende aanklacht tegen het Nederlandse pensioensysteem in het algemeen en het grootste fonds ABP in het bijzonder. Precies in de week dat het Nederlands pensioenstelsel nog tot één na beste van de wereld (volgend jaar zelfs weer beste) is uitgeroepen, spreekt hij van een grote zwendel.

De babyboomers stelen eenvijfde van het loon van de nieuwe generatie die net op de arbeidsmarkt is. De geluksgeneratie die op haar 60ste of 61ste al achter de geraniums is gaan plaatsnemen, leeft er lekker op los ten koste van de pechgeneratie, die niet alleen tien jaar langer zal moeten werken maar dan ver na hun 70ste de hond in de pot vindt. Want de pensioenfondsen zullen direct gaan leegstromen, omdat de premies en rendementen al heel lang veel te laag zijn en het aantal werkenden per gepensioneerde zal teruglopen van zeven in de jaren tachtig naar twee in 2050.

Niettemin heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma deze week werkenden verboden om een deel van de premie te benutten voor het aflossen van hun woninghypotheek. Volgens haar is dat systeem om de schulden (hypotheek) weg te schrappen tegen de bezittingen (pensioenaanspraken) juridisch te gecompliceerd. Dat de jongeren zich hier gelaten bij neerleggen, is veelbetekenend. Ze interesseren zich niet voor hun pensioenen, omdat het allemaal nog zo ver weg is. Alle macht ligt daardoor bij de ouderen die al (of bijna) pensioengerechtigd zijn en die bij de traditionele bonden, bij omroep Max of bij de ouderenpartijen klagen over de kortingen op hun pensioen.

Nu is Pikaart geen onverdachte bron. Hij is oprichter van het AVV (Alternatief voor Vakbond) dat al jaren ageert tegen het Nederlandse pensioensysteem. In zijn boek kritiseert hij de besturen van de pensioenfondsen die vasthielden aan een verkeerde rentevisie (ze dachten dat de rente wel een keer zou stijgen en de beleggingsopbrengsten zouden toenemen, zodat het allemaal goed zou komen). Hij betoogt dat niemand weet of de rente ooit weer gaat stijgen.

Pikaart heeft een punt. Niemand kan de gang van zaken op de financiële markten voor de volgende dag voorspellen, laat staan over 35 of 45 jaar. Alleen waagt hij zich wel aan de voorspelling dat de pot in die tijd helemaal leeg is. Ook dat weet niemand helemaal zeker.

Maar het zou niet gek zijn als jongeren voor alle zekerheid tenminste een deel van hun pensioen zouden kunnen gebruiken voor het aflossen van hun hypotheek. Een mooie balansverkorting moet ze worden gegund.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden