IS beperkt watertoevoer naar delen Iraakse provincie

Islamitische Staat heeft de watertoevoer verminderd naar delen van de Iraakse provincie Al-Anbar die in handen van de regering zijn. De verminderde watertoevoer door een dam in de Eufraat kan bevloeiingssystemen en de waterzuivering in delen van de provincie in gevaar brengen.  De VN veroordeelde meteen het gebruik van water als wapen in de strijd.

Soldaten van het Iraakse leger worden begraven bij Ramadi. Beeld null
Soldaten van het Iraakse leger worden begraven bij Ramadi.

'Het gebruik van water als oorlogswapen dient onmiddellijk veroordeeld te worden', zei een woordvoerder van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN. 'Dit soort berichten zijn op z'n zachtst gezegd verontrustend.'

Het is niet de eerste keer dat IS de watertoevoer beperkt in de strijd met het Iraakse leger. Eerder dit jaar verminderden IS-strijders bij de stad Falluja, dat ook in Al-Anbar ligt, de waterdoorvoer. Na kritiek van bewoners, lieten ze de doorvoer echter weer ongemoeid.

IS nam vorige maand Ramadi in, ruim honderd kilometer ten westen van Bagdad. Het is hun grootste overwinning in Irak sinds ze een flink deel van het land vorig jaar zomer innamen. Volgens provincieraadslid Taha Abdul-Ghani van Al-Anbar vormt de verminderde watertoevoer geen bedreiging voor de overwegend sjiitische gebieden in het midden en zuiden van Irak. Zij krijgen water uit de Tigris.

Strijders van de sjiitische Badr-militie aan de rand van Falluja. De militieleden vechten met het Iraakse leger tegen IS. Beeld null
Strijders van de sjiitische Badr-militie aan de rand van Falluja. De militieleden vechten met het Iraakse leger tegen IS.

Trouw

Een aantal belangrijke stamhoofden in Al-Anbar heeft trouw gezworen aan IS. Dit werd besloten na een vergadering in Falluja. Een van hen, Ahmed Dara al-Jumaili, is een belangrijke lokale leider. Zijn Jumailistam telt veel strijders en heeft een grote invloed op andere stammen in de regio. Zijn steun aan IS is een grote klap voor Bagdad.

De stamhoofden stellen dat er alleen zicht op vrede in de provincie is als de stammen meevechten met IS. De vergadering in Falluja is een teken dat de spanningen tussen de sjiitische regering en soennieten ten westen en noorden van de hoofdstad, nog verder oplopen.

IS was de afgelopen 24 uur het doelwit van 17 luchtaanvallen. Dit maakte het Pentagon donderdag bekend. Vier luchtaanvallen werden uitgevoerd op Al Hassakah in Syrië, een stadje dat de afgelopen dagen werd getroffen door zelfmoordaanslagen van IS. Ook het hoofdkwartier van IS, de Syrische stad Raqqa, werd gebombardeerd.

Vluchtelingen

Door de gevechten in Al Hassakah, is een vluchtelingenstroom op gang gekomen naar Turkije. Sinds woensdag zijn volgens de Turkse regering 3.337 Syriërs de grens overgestoken. Koerdische eenheden proberen IS-strijders uit het gebied te verdrijven. In Turkije verblijven al 1,8 miljoen vuchtelingen uit Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden