Column

Is Apple zichzelf aan het opeten?

Apple is het duurste bedrijf ter wereld, dat zich voorstaat op geweldige vindingen en een uitgekiende marketing. Maar de laatste successen dateren alweer uit de dagen van Steve Jobs: de lancering van de iPhone en iPad. Sindsdien teert Apple op de oude roem.

Is topman Tim Cook de visionair die Aplle nodig heeft? Beeld afp
Is topman Tim Cook de visionair die Aplle nodig heeft?Beeld afp

De grootste inspanning om de waarde van het bedrijf veilig te stellen is het inkopen van eigen aandelen. Of: Apple is eigenlijk een veredeld beursbedrijf. Omdat geen nuttige bestemming voor de enorme reserves kan worden gevonden (die ook buiten bereik van de fiscus worden gehouden), krijgen de aandeelhouders het cadeau. In het kapitalistische systeem zijn zij tenslotte de eigenaren van het bedrijf.

Het mes snijdt aan twee kanten. Door eigen aandelen in te kopen wordt vraag gecreëerd, waardoor de koers stijgt. Tegelijkertijd zal in de toekomst de uitgekeerde winst of het dividend over minder aandelen hoeven te worden verdeeld. Het gevolg hiervan is wel dat de koers van Apple zwaar geflatteerd is. Tussen 1 oktober 2013 en 31 december 2015 kocht Apple 760 miljoen eigen aandelen (3 miljoen per beursdag) op Wall Street op. Tegen een gemiddelde koers van 115 dollar kwam het totale bedrag daarvan uit op 87,5 miljard dollar (75 miljard euro). Het aantal uitstaande aandelen nam daarbij af van 6,3 miljard tot 5,5 miljard. Gezien de huidige koers van 93 dollar heeft Apple eigenlijk te veel betaald, waardoor de aandeleninkoop financieel gezien een fiasco is. Als Apple een beleggingsinstelling was, had topman Tim Cook allang zijn biezen moeten pakken.

Apple pretendeert echter een bedrijf te zijn dat naarstig zoekt naar een nieuw succes. Cooks Apple Watch is dit voorlopig nog niet. Daarvan zou de afzet in het laatste kwartaal al zijn gehalveerd. Ook de vraag naar smartphones en tablets daalt.

Daarom is de hoop gevestigd op virtualrealitybrillen, elektrische auto's en allerlei diensten. Maar niemand weet of dit ook zulke cashcows zullen zijn als de iPod, de iPhone en de iPad zijn of zijn geweest.

Voorlopig rest Apple niets anders dan verder te gaan met het inkopen van eigen aandelen. Het management heeft de vrijheid van de aandeelhouders gekregen om daar nog eens 87,5 miljard dollar aan te besteden, waardoor het totale bedrag uitkomt op 175 miljard (ongeveer het bbp van Griekenland of de beurswaarde van Koninklijke Shell en ING samen).

Voor de komende twee jaar staat voor 56 miljard euro aan aandeleninkopen gepland, ongeveer 10 procent van de resterende aandelen. Sommigen hebben al gesuggereerd dat Apple voor dat geld beter Elon Musks Tesla (beurswaarde 33 miljard dollar) zou kunnen opkopen. Mogelijk zou het concern Musk zelf mee kunnen overnemen, waardoor er weer een echte visionair aan het hoofd zou staan die Steve Jobs kan doen vergeten. Dan hoeft Apple ook zelf geen auto meer te ontwikkelen.

Met Cooks aandeleninkoopprogramma is het concern bezig zichzelf op te eten.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden