Column

Is Apple nu vermogensbeheerder?

Wie geld heeft, heeft ook een probleem. Het moet worden belegd. En rendement is in deze krakende wereld ver te zoeken.

Beeld afp

De grondstoffenmarkt keldert, de goudprijs doet niets, de aandelenmarkten zakken, de obligaties leveren nauwelijks iets en de rente op kortlopende deposito's is negatief.

Pensioenfondsen en andere grote institutionele beleggers (verzekeraars, geldmarktfondsen) zijn niet te benijden. Voorheen konden ze er nog weleens van uitgaan dat als de ene markt het slecht deed de andere daarvan profiteerde. Als aandelen daalden, verkochten beleggers die en zetten hun geld op de bank (Cash is king). Maar in deze tijd belandt iedereen meteen van de regen in de drup. Asset allocatie (vermogensspreiding), de kern van vermogensbeheer, werkt niet meer.

Een van de grootste vermogensbeheerders in de wereld is Apple, ook meteen het meest succesvolle en waardevolle bedrijf in de wereld. Apple heeft inmiddels dankzij de superwinsten van de afgelopen jaren 206 miljard dollar (190 miljard euro) aan reserves (kasgelden en effecten) op de balans staan. Dat is bijvoorbeeld bijna 30 miljard euro meer dan het beheerd vermogen van het pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Het is ook 70 procent van het balanstotaal van Apple zelf. Op dit enorme vermogen, dat vanwege fiscale redenen voor een groot deel in het buitenland is geparkeerd, maakt Apple een rendement van nog geen 1,5 procent. Dat zijn niet de marges die Apple-aandeelhouders gewend zijn. Gezien de koersdalingen van deze week zou Apple daar zelfs geld op verliezen.

Apple moet dat compenseren binnen de eigenlijke onderneming. In het laatste boekjaar steeg de winst nog eens met 52 procent van 102- naar 155 miljard dollar. En ook voor het lopende boekjaar wordt een winststijging verwacht. Niettemin heeft Apple een probleem. Liefst 66 procent van de totale omzet komt van één product: de iPhone. Telkens heeft Apple de vraag naar die producten hoog kunnen houden dankzij nieuwe innovaties en apps. Maar er zijn groeiende twijfels of dat blijft lukken. Deze week meldde The Wall Street Journal dat de orders vanuit China waren teruggelopen. Een groter probleem is dat Apple geen nieuw product heeft dat vergelijkbaar is met de iPhone. De Apple Watch komt daar voorlopig niet in de buurt.

In mei vorig jaar bereikte de aandelenkoers van Apple een voorlopig hoogtepunt van 134,54 dollar. De totale waarde van het bedrijf kwam toen neer op 740 miljard dollar. En speculaties waren niet van de lucht dat Apple het eerste bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis zou kunnen worden dat meer dan 1 biljoen dollar waard zou worden. Woensdag was de koers 97,54 dollar ¿ een daling van 27,5 procent sinds mei vorig jaar. De marktkapitalisatie is juist met 200 miljard dollar afgenomen.

Als Apple geld beheert in plaats van onderneemt zal het minder waard worden.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden