Is Al Qaida terug in Nairobi?

Het debuut van Osama bin Laden was in Nairobi, maandag vond er weer een aanslag plaats. De angst regeert...

Van onze correspondent Kees Broere

Wees geduldig, zo staat op de snipper papier: ‘Be patient’. Aan de rechterkant van de pagina is een deel van de oorspronkelijke, Arabische tekst te lezen. Het gaat om heilige islamitische woorden, zo veel is duidelijk. Wat verder opvalt, zijn de kleine rode strepen over het papier. Het lijken bloedspatten.

Een stukje verderop ligt een vergelijkbare snipper. Beide zijn blijkbaar niet opgemerkt door de mannen van de CID, de Keniaanse veiligheidsdienst, die bezig zijn het terrein af te kammen voor het City Gate Restaurant in de hoofdstad Nairobi. Nauwelijks twee uur eerder, op de vroege maandagochtend, ontplofte hier een bom.

De twee stukjes papier zijn intrigerende details op de plaats van het misdrijf. Maar waarvan kunnen zij het bewijs zijn? Dat iemand koranteksten aan het lezen was, toen een ander iemand een granaat gooide? Dat iemand een zelfmoordbom liet afgaan en in zijn rugzak de islamitische heilige schrift met zich meedroeg?

De politie kan er vooralsnog niets van zeggen. Enkele tientallen meters links van het restaurant geeft hoofdcommissaris Hussein Ali op straat een geïmproviseerde persconferentie. Ali, een scherp maar ook bedachtzaam man, weigert iets te zeggen over de mogelijke dader of daders. ‘Geen speculaties.’

Maar voor dat laatste heeft het publiek in het overdag altijd zo drukke zakencentrum van Nairobi alle tijd. Terwijl Ali vertelt over het dodelijke slachtoffer en de ruim dertig geworden, van wie er zes slecht aan toe zijn, gaan de gedachten van burgers terug naar eerdere misdrijven in het hart van de hoofdstad.

Een paar honderd meter slechts van het City Gate Restaurant, waarvan het uithangbord uit elkaar is geknald maar waar de ruit nog heel in de sponning zit, ontploften in augustus 1998 kort na elkaar twee bommen. Zij waren gericht tegen de Amerikaanse ambassade, net als de aanslag die tegelijkertijd plaatsvond in de Tanzaniaanse stad Dar es Salaam.

In Nairobi vielen toen, vooral door de instorting van een hoog gebouw naast de ambassade, ruim tweehonderd doden. De aanslag bleek ook de ‘coming out’ van Al Qaida, het moslimterreurnetwerk, waarvan toen zowel binnen als buiten Afrika nog maar weinig mensen hadden vernomen.

In december 2002 sloeg Al Qaida opnieuw in Kenia toe, in het Paradise Hotel in Mombasa, dat vooral gasten uit Israël kende – al waren de meesten van de vijftien doden, net als in 1998, gewone Kenianen. Is deze aanslag opnieuw het werk van moslimterroristen? Er is nog geen enkel hard bewijs voor geleverd.

De explosie kan het werk van een ‘eenzame gek’ zijn geweest. Of van iemand van Mungiki, de gewelddadige sekte van jongeren uit het Keniaanse Kikuyu-volk, die de laatste tijd van zich deed spreken door onthoofdingen en andere gruwelijke moorden. De afgelopen week nam de politie hiervoor hardhandig wraak.

‘We weten het niet’, zegt Julius Maina, een van de toeschouwers die door gewapende agenten in burger en politie te paard in toom worden gehouden. ‘We hebben New York gehad, Madrid, Londen. Maar het begon hier, in Nairobi. Wij weten al lang hoe onveilig de straten kunnen zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden