Weblog

'Is Ajax al kampioen? Nee, Israël is jarig'

Overal Israëlische vlaggen in Israël, ziet correspondent Rolf Bos. Zelfs op de Westbank. Maar weer niet in de orthodoxe wijken.

Feestelijkheden in Netanya, gisteravond. Beeld AFP

De nietsvermoedende Nederlandse toerist die dezer dagen Israël bezoekt zou haast denken dat Ajax al kampioen is geworden. Overal, op huizen, langs de weg, op auto's, wapperen Israëlische vlaggen, inderdaad hetzelfde dundoek dat ook regelmatig op de tribunes van de 'Joodse' club Ajax wordt ontrold.

Bezitten de Israëliërs profetische voorkennis? Nee hoor, het land viert het komende (?) kampioenschap van de Amsterdamse club helemaal niet, er wordt ook niet gevlagd omdat een Israëlische ploeg een of andere sportprijs heeft gewonnen. (Israëliërs zijn niet zo succesvol in sport, een enkele schaker van Russische afkomst of een paar windsurfers uitgezonderd.)

Nee, het land viert deze dagen Onafhankelijkheidsdag. Israël bestaat 64 jaar. Eerst, de avond voorafgaande aan Onafhankelijkheidsdag, worden alle gevallen Israëlische soldaten herdacht, en dat zijn er sinds 1948 zo'n 22 duizend geweest. De Israëlische televisie, behalve de zenders die de plechtigheden nabij Klaagmuur en militaire begraafplaatsen uitzenden, gaat op zwart.

(Dus nee, wij hebben hier dinsdagavond Messi niet zien falen vanaf de penaltystip. Vorige week, tijdens de eerste wedstrijd van Barcelona tegen Chelsea, konden we ook al niet kijken, want toen was het de jaarlijkse Holocaustdag - en gingen de zenders ook op zwart. Mijn cynische Israëlische buurman, een groot sportliefhebber, verzuchtte tijdens het uitlaten van de hond: 'Ja, die Hitler heeft heel wat op zijn geweten...')

Een vlaggenfabriek in Jeruzalem, afgelopen week. Beeld Getty Images

Westbank
Enfin, terug naar die Israëlische vlaggen. Op elk kruispunt verkopen jochies vlaggen van Chinese makelij die op het autodak bevestigd kunnen worden. Veel automobilisten rijden er met twee, of meer, rond. Ook langs alle hoofdwegen zijn vlaggen aangebracht. En het vlagvertoon beperkt zich niet tot Israël zelf. Ook op de doorgaande wegen op de bezette Westbank wapperen Israëlische vlaggen, vooral bij de toegangspoorten van de omstreden Joodse nederzettingen.

Op die wegen rijden ook Palestijnse automobilisten, herkenbaar aan hun witte nummerplaten. (Israëlische kentekens zijn geel.) De Palestijnen is niets gevraagd, die vlaggen hangen er gewoon. Zoals die Joodse nederzettingen met hun rode dakpannen, de vele Israëlische legerpatrouilles, de checkpoints, er ook zijn. Als je een Palestijnse boer langs de weg naar zijn mening over de vlaggen vraagt, haalt hij zijn schouders op: 'Wat kunnen we ertegen doen? Ons wordt niets gevraagd. De Israëliërs zijn de baas.'

Toch zijn er plekken in Israël en op de Palestijnse gebieden waar géén Israëlische vlaggen hangen. In de ultraorthodoxe wijk Mea Shearim van Jeruzalem zal je ze niet veel zien. Ook in bepaalde wijken van de stad Beit Shemesh, waar steeds meer ultraorthodoxe joden wonen, wapperen geen vlaggen.

Te vroeg
De reden? Sommige religieuze joden accepteren de staat Israël niet, ze zijn anti-zionist. Israël, zo redeneren ze, kan pas ontstaan nadat de messias op aarde verschijnt. De staat Israël is in hun ogen dus te vroeg gesticht. Uit consideratie met deze sentimenten (en, jawel, ook uit angst voor sabotageacties, er zijn fanatieke jongens bij) worden in de orthodoxe wijken dus geen vlaggen opgehangen.

Verbazingwekkend, dat met de gevoelens van de snel groeiende groep fundamentalistische joden wél rekening wordt gehouden, en dat de Palestijnen op de Westbank niets wordt gevraagd? Als je hier een tijdje woont, verbaas je je nergens meer over.

Rolf Bos is correspondent in Jeruzalem voor de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden