Column

Is ABN Amro een soort Unilever?

Eigenlijk had de staat de vierenhalf miljoen klanten van ABN Amro bij de beursgang een waarschuwing moeten geven. 'Als deze bank onverhoopt failliet gaat, bent u uw banktegoeden en spaarsaldi kwijt boven het dan geldende bedrag van het depositogarantiestelsel. Wilt u dat risico niet lopen, dan wordt geadviseerd uw rekening over te hevelen naar SNS Bank, de laatste staatsbank. Tot zo lang het duurt.'

ABN Amro erkent dat de bank kwetsbaar is voor de luimen van de financiële marktenBeeld anp

De staat doet dat niet, omdat nu al bekend is dat de bank opnieuw zal worden gered als zij door omstandigheden of menselijke miskleunen ten onder gaat. En dat die kans meer dan denkbeeldig is, staat sinds dinsdag wel vast. Er is een prospectus van 729 pagina's nodig om alle risico's van de beursgang toe te lichten. En daarbij ontbreken de onvoorziene risico's, want na de beursgang zal de wereld niet stil blijven staan. Eigenlijk hadden nog eens 700 witte pagina's moeten worden toegevoegd die op een later tijdstip zouden kunnen worden ingevuld.

De intentie bij de beursgang is ABN Amro als een zogeheten 'weduwen- en wezenfonds' te profileren: een beursbedrijf dat keurig ieder jaar een mooi dividend uitkeert en waar niemand zich een buil aan kan vallen. Zoiets als Unilever, het meest succesvolle weduwen- en wezenfonds van de afgelopen jaren.

Groeninks wilde ABN Amro - hij ambieerde met de Amerikaanse zakenbanken te concurreren in de wereld van de haute finance - is Zalms keurige retailbankje geworden dat past op de spaarcenten van de burgerij en ondernemers en dat dat geld met een nette opslag uitleent als krediet. Geen speculatie in vastgoed meer, geen effecten- en valutahandel voor eigen rekening, geen posities in buitenlands schuldpapier zoals Amerikaanse rommelobligaties en geen garanties meer voor riskante emissies als die van WorldOnline. In de woorden van Zalm is ABN Amro een beperkt groeiende bank die maar een beperkte hoeveelheid risico's wil aangaan.

Maar ABN Amro is Unilever niet. Als de ijs- en wasmiddelenverkopen van Unilever instorten, wordt de concurrentie niet in de val meegetrokken. En als Unilever omvalt, leidt dat niet tot een systeemcrisis waarbij klanten moeten worden gecompenseerd. ABN Amro erkent dat het niet alleen kwetsbaar is voor pandemieën, aardbevingen, cybercriminaliteit en terroristische aanslagen, maar ook is uitgeleverd aan de luimen van de financiële markten. Als de liquiditeit opdroogt, kan de bank geen kant op, behalve terug naar de staat.

Dijsselbloem wil met de beursgang versneld het belastinggeld terughalen dat Wouter Bos met de nationalisatie heeft uitgegeven aan de redding van de bank. Hij had beter jaarlijks het dividend kunnen opstrijken. Dan had de staat op termijn het hele bedrag kunnen terughalen en zou ook nog wat tafelzilver voor toekomstige generaties bewaard zijn gebleven.

Maar dit is een achterhoedegevecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden