nieuwscoronacrisis

Is 1,5 meter afstand wel genoeg als je achter een sporter loopt of fietst?

Op de animaties ziet het er smerig uit. Een sproeier groene, gele en rode vochtdruppeltjes verlaat de neus en mond van een hardloper – en raakt de jogger die achterop komt vol in het gezicht en op het lichaam.

Maarten Keulemans
Wie sport, laat een stroom vochtdeeltjes uit mond en neus achter, ook op vele meters afstand. Beeld KU Leuven, TU Eindhoven
Wie sport, laat een stroom vochtdeeltjes uit mond en neus achter, ook op vele meters afstand.Beeld KU Leuven, TU Eindhoven

Reden om extra afstand te houden, als u er met Pasen op uitgaat om te sporten, vinden de druppelonderzoekers die de animatie maakten. Maar virologen zien weinig reden tot zorg.

De animaties werden deze week verspreid door ingenieurs van de TU Eindhoven en de KU Leuven, om te laten zien wat sporten met uitgeblazen en uitgehoeste vochtdeeltjes doet. Wie wandelt, hardloopt of fietst, trekt achter zich een turbulente sleepstroom mee, waarin vochtdeeltjes langer ronddwarrelen.

Dat kon wel eens ongezond toeven zijn voor wie achterop komt, geven de simulaties aan. ‘Je moet in zo’n geval eigenlijk een grotere sociale afstand in acht nemen dan anderhalve meter’, zegt hoogleraar civiele techniek en onderzoeksleider Bert Blocken.

Bij wielrenners zou dat al oplopen tot twintig meter afstand tot degene die het kopwerk doet. En bij wandelaars is het nog steeds vier of vijf meter afstand. ‘Dat is best veel, ik weet het’, zegt Blocken. ‘Maar het is alleen als je in elkaars slipstream zit.’ Een alternatief zou zijn om naast elkaar of schuin achter elkaar te fietsen.

Aangehoest van dichtbij

Maar aan de Radboud Universiteit is hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss niet overtuigd. ‘Misschien dat het theoretisch mogelijk is, maar ik zou zeer verbaasd zijn als dit ook echt infecties veroorzaakt. We weten dat de belangrijkste overdrachtsroute toch echt de grotere druppels zijn, die van dichtbij worden aangehoest, en misschien virusdeeltjes die met snot of slijm via een contactoppervlak op de handen komen.’

Bewijs dat er ooit wielerpelotons of hardloopgroepen besmet zijn geraakt door een koploper is in de wetenschappelijke literatuur niet te vinden, zegt Voss. En dat erkent ook Blocken. ‘We doen geen uitspraken over het infectierisico’, benadrukt hij. ‘We willen alleen maar aangeven dat dit iets is om rekening mee te houden bij het sociale afstand houden. Als je ieder risico wilt vermijden, ga dan niet meteen recht achter de persoon voor je lopen of fietsen.’

Het RIVM laat desgevraagd weten het onderzoek in zijn afwegingen mee te nemen. Overigens zou het officiële overheidsadvies sowieso alle problemen moeten oplossen: blijf zoveel mogelijk binnen, en blijf bij lichte verkoudheidsklachten al helemaal thuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden