Irrigatiebeleid irriteert Franse consumentenbond

De bosbranden die Frankrijk al weken teisteren zijn niet alleen het gevolg van het uitzonderlijk warme weer, maar ook van een ‘archaïsch waterbeleid’....

‘Water wordt een schaars goed in Frankrijk, en de overheid voert een struisvogelpolitiek’, waarschuwt de consumentenorganisatie L’Union Fédérale des Consommateurs-Que Choisir, die pleit voor een duurzamer waterbeleid.

Op 11 juli trok de vereniging al een eerste keer aan de bel. ‘Hoewel droogteperiodes de laatste jaren alsmaar terugkeren, neemt de overheid geen enkele structurele maatregel om de waterconsumptie terug te dringen. Integendeel, ze neemt steeds haar toevlucht tot tijdelijke beperkingen op het verbruik, wat eerder een lapmiddel is dan het speerpunt van een duurzaam waterbeleid.’

De UFC uit haar kritiek op het moment dat 67 Franse departementen beperkingen opleggen aan het waterverbruik en de situatie in 21 departementen als ‘zorgwekkend’ wordt omschreven. Het merendeel van die departementen bevindt zich in het zuidwesten van het land, in de regio’s Aquitaine, Midi-Pyrenées, Pays de la Loire en Poitou-Charentes. Die gebieden huisvesten niet alleen behoorlijk wat toeristen; er wonen ook veel boeren, die water afnemen voor hun gewassen.

Irrigatie is er ’s zomers verantwoordelijk voor 80 à 90 procent van het waterverbruik, tegen nauwelijks 10 procent voor industrie, energie en drinkwater. De verbouwing van maïs, een gewas dat zeer veel water vraagt, heeft de vraag sterk doen toenemen.

In deze context wijst UFC op de verantwoordelijkheden van de landbouwsector en de overheid. ‘Door overmatige irrigatie, een gevolg van de landbouwsubsidies voor maïs en andere gewassen die veel bevloeiing vereisen, dreigt watertekort.’

De vereniging dringt er bij watermaatschappijen op aan de bijdrage die landbouwers zelf moeten betalen, te verhogen en pleit ook voor een ecotax, die hen aan zou zetten om minder te irrigeren of over te stappen op andere gewassen.

De natuur schiet de brandweerlieden in Zuid-Europa intussen te hulp. In Portugal werden gisteren voor de eerste keer in elf dagen geen nieuwe vuurhaarden gesignaleerd, dankzij lichte regenval en lagere temperaturen.

In Zuid-Spanje woedt de brand in het natuurreservaat Sierra de Cazorla, die hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt is door een blikseminslag, na drie dagen nog altijd. Driehonderd personen en achtendertig helikopters strijden samen tegen de vuurzee die al vierduizend hectare bos in de as heeft gelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden