Irrigatie verziekt water in Bangladesh

Hoge gehaltes arsenicum in opgepompt grondwater in Bangladesh zijn mogelijk een bijeffect van irrigatie van landbouwgronden. Dat concluderen onderzoekers uit de Verenigde Staten en Bangladesh deze week in Science (22 november)....

Arsenicum dat van nature in de bodem van Bangladesh, maar ook in delen van India, Vietnam, Laos en Cambodja voorkomt, wordt opgelost via de omzetting van organisch materiaal door bacteriën. Het organisch materiaal komt in de waterreservoirs terecht via irrigatieputten.

In Bangladesh lijden vermoedelijk 300 duizend mensen aan arsenicumvergifting. De geologisch jonge ondergrond bevat hoge gehaltes van de stof, maar onwetend van dat feit zijn in de jaren zeventig door ontwikkelingsorganisaties duizenden ondiepe waterputten geslagen om cholera en andere ziekten te bestrijden. Inmiddels noemt de wereldgezondheidsorganisatie WHO het project 'de grootste massavergifting in de geschiedenis'.

Onduidelijk was waarom het arsenicum in de bodem zo snel wordt opgenomen door het grondwater. Insijpeling van organisch rijk oppervlaktewater is daarvoor een verklaring. Ze adviseren eenderde van de pompen te sluiten en te vervangen door diepere putten. Daardoor kan het aantal arsenicum-gerelateerde ziekten met zeventig procent worden verminderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden