Irma Boom, ontwerpster

Ontwerper Irma Boom is geëerd met de Huisorde van Oranje. Net nadat commotie was ontstaan over haar logo van het Rijksmuseu ..

In 2001 al won u de Gutenberg Preis. Die wordt ook wel de Nobelprijs voor het boekontwerp genoemd. Hoe belangrijk is de Huisorde van Oranje voor u?

De koningin heeft letterlijk een kroon op mijn werk geplaatst. Het is geen staatsprijs, maar een prijs van het Huis van Oranje. Hun waardering is voor mij ongekend. Ik werk al zestien jaar voor het Prins Claus Fonds. Dat heeft vast meegespeeld.

Er was kritiek vanuit de taalkant op uw gloednieuwe logo voor het Rijksmuseum: tussen rijks en museum staat een spatie.

Dat is een discussie die eigenlijk geen discussie is. Het is een logo, dan geldt zo'n regel niet. Door die spatie ligt het accent op het woord 'rijks' - er kan ook een andere toevoeging achter. Een logo is een veelomvattende visuele identiteit. Met de keuze voor een schreefloze letter heb ik willen aangeven dat het Rijksmuseum weliswaar vijf eeuwen beslaat, maar óók van de 21ste eeuw is. Dat is mijn uitganspunt geweest.

U maakt monumentale boeken die in museumcollecties zijn opgenomen. U wordt een bookbuilder genoemd, een boekenbouwer. Leg eens uit.

Het boek heeft natuurlijk veel concurrentie van digitale media. Maar mijn boeken zijn niet te vertalen naar een pdf. Het zijn driedimensionale objecten. Gewicht, vorm, papierkeuze - alles is belangrijk.

Zoals een architect een model maakt, maak ik boeken. Het is een belangrijke culturele bezigheid. Verspreiden van kennis via het gedrukte woord is heel anders dan de flux van internet; die laatste kun je elk moment veranderen.

'Irma Boom' is geen synoniem voor een groot ontwerpbureau met een enorm team. Mijn ambitie is om klein te blijven, hebt u eens gezegd. Lukt dat nog?

Dat is moeilijk, maar het lukt. Ik wil met niet meer dan drie mensen werken, anders word ik een manager. Ik wil zelf dingen blijven maken. Het liefst zou ik álles zelf doen. Het is een voorrecht om in deze tijd boeken te kunnen maken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden