Irene Hemelaar meldt zich op valreep als kandidaat FNV-voorzitterschap

De FNV wacht waarschijnlijk een heuse verkiezingstrijd om het voorzitterschap. Naast Han Busker heeft ook Irene Hemelaar zich gemeld als kandidaat. Een commissie gaat nu beoordelen of zij en eventuele andere sollicitanten aan de profielschets voldoen.

Gijs Herderscheê
Irene Hemelaar. Beeld Jeannette Cornelisse.
Irene Hemelaar.Beeld Jeannette Cornelisse.

Begin december laat de commissie weten hoeveel sollicitanten aan de functie-eisen voldoen. Als zowel Busker als Hemelaar en eventueel anderen als kandidaat worden geaccepteerd, volgen verkiezingen onder FNV-leden. Begin maart volgt de uitslag en is duidelijk wie voorzitter is.

Maandag lanceerde de FNV-top Han Busker unaniem als kandidaat. De oud-voorzitter van de politiebond NPB is sinds begin dit jaar lid van de FNV-top. Met de kandidatuur van Busker werd een dreigende stammenstrijd i n de FNV-top voorkomen. Er dreigde een strijd tussen toppers die ieder een andere richting voorstaan zouden gaan strijden om het voorzitterschap. Met de unanieme voordracht van Busker werd zo'n richtingenstrijd voorkomen. Sterker, het wekte de indruk dat andere kandidaten van goede huizen zouden moeten zijn om de strijd met Busker aan te durven binden.

Tot woensdagavond middernacht konden kandidaten voor het voorzitterschap zich bij de FNV aanmelden. Op de valreep, om 23.15, heeft naar eigen zeggen Irene Hemelaar dat gedaan. Hemelaar is al jaren actief binnen de FNV. 'Ik startte als secretaresse bij Bondgenoten. Eerst als uitzendkracht, toen in dienst. Na 2001 heb ik voor FNV Kiem als secretaresse, als juridisch adviseur en als leidinggevende gewerkt.' De laatste jaren is Hemelaar naast trainer van kaderleden van de FNV ook actief als zzp'er, zelfstandige zonder personeel. Zo was zij de afgelopen acht jaar directeur van Gay Pride die de jaarlijkse Gay Parade in Amsterdam organiseert. 'Ik ben ruim 18 jaar betrokken bij de FNV en ken de zorgen en de uitdagingen. Ik weet bovendien hoe het is om te werken in loondienst en om als zzp'er economisch zelfstandig te zijn', laat Hemelaar weten.

Meer lezen?

De FNV kan woensdag naar alle waarschijnlijkheid de opvolger van voorzitter Ton Heerts presenteren. Kan de vakbondskoepel dan vooruit? De erfenis van Heerts omvat ook zes levensgrote uitdagingen. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden