Iranier Sarkuhi staat terecht wegens spionage

De Iraanse schrijver en journalist Faraj Sarkuhi (49) staat terecht op beschuldiging van 'spionage voor een vreemde mogendheid' en 'een illegale poging het land te verlaten', verklaarde dinsdag de Iraanse minister van Justitie Yazdi....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

TEHERAN

De eerste zitting van het proces tegen Sarkuhi, die de doodstraf kan krijgen, zou reeds zijn gehouden. De Europese Unie heeft herhaaldelijk haar zorg uitgesproken over het lot van de schrijver.

Sarkuhi, hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Adineh, was in 1994 een van de 134 intellectuelen die een petitie ondertekenden voor vrijheid van expressie. Vorig jaar zomer werd hij tijdens een diner ten huize van de Duitse cultureel attaché in Teheran en in het gezelschap van andere Iraanse intellectuelen gearresteerd, maar na korte tijd weer vrijgelaten.

In november werd hij op het vliegveld van Teheran opnieuw opgepakt. Hij werd eind december vrijgelaten op voorwaarde dat hij zou volhouden in Duitsland te zijn geweest. In een naar buiten gesmokkelde brief die in de Duitse pers werd gepubliceerd, schreef hij bijna twee maanden te zijn vastgehouden en door martelingen te zijn gedwongen spionage voor Duitsland te bekennen. In februari werd hij opnieuw opgepakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden