nieuwsasmla

Iraniër in Delft gearresteerd vanwege plannen aanslagen in Iran

In Delft is maandag een 40-jarige Iraniër gearresteerd die wordt verdacht van het voorbereiden van aanslagen in Iran. Volgens het OM was hij actief voor de Iraanse verzetsgroep Asmla en plande hij samen met andere personen een of meerdere terreuraanvallen.

Redactie

De verzetsgroep Asmla zou betrokken zijn geweest bij een aanslag in 2018 op een militaire parade in de Iraanse stad Ahwaz.  Beeld EPA
De verzetsgroep Asmla zou betrokken zijn geweest bij een aanslag in 2018 op een militaire parade in de Iraanse stad Ahwaz.Beeld EPA

Tegelijk met de arrestatie in Delft werden in het kader van hetzelfde onderzoek drie andere leden van de verzetsorganisatie gearresteerd in het Deense Ringsted, ten zuiden van Kopenhagen. Zij worden verdacht van spionage.

De activiteiten van de Asmla, die strijdt voor onafhankelijkheid van de olierijke provincie Khoezistan, zorgen al jaren voor spanningen tussen Nederland en Denemarken enerzijds, en Iran anderzijds. Minister Blok van Buitenlandse Zaken maakte vorig jaar bekend dat Iran waarschijnlijk was betrokken bij twee liquidaties in Nederland van Iraniërs. De inlichtingendienst AIVD beschikte over ‘sterke aanwijzingen’ dat Teheran in 2015 en 2017 achter de moord zat op twee mannen in Den Haag en Almere.

Een van hen was Ahmad Mola Nissi, leider van de Asmla. Hij woonde al sinds 2006 in Nederland. Volgens Teheran was hij een terrorist. Volgens zijn familie was Nissi echter alleen actief voor de politieke tak van de Asmla.

Een politieactie in 2018 bij Kopenhagen na berichten dat een aanslag zou worden gepleegd op een Iraanse activist die tegen het regime in Teheran was.  Beeld EPA
Een politieactie in 2018 bij Kopenhagen na berichten dat een aanslag zou worden gepleegd op een Iraanse activist die tegen het regime in Teheran was.Beeld EPA

Ambassadeur ontboden

De militaire tak van de Asmla was volgens Iran de afgelopen jaren betrokken bij bloedige aanslagen op doelwitten van de Revolutionaire Garde en op olie-installaties waarbij tientallen doden vielen. Zo werd in 2018 een aanslag gepleegd op een militaire parade in de stad Ahwaz waarbij 25 doden vielen. De Asmla ontkende betrokken te zijn geweest bij deze aanslag.

Volgens het OM werd eerder deze maand een strafrechtelijk onderzoek naar de Delftse Iraniër begonnen, nadat het AIVD aan de bel had getrokken. Bij een huiszoeking maandag werden onder andere telefoons in beslag genomen. Ook werd zijn werkruimte in een kantoorpand in Rijswijk onderzocht. In dit pand is een tv-station van de Asmla gevestigd. De man, die al enige tijd in Nederland woonde, wordt donderdag voorgeleid. Het OM wilde niet zeggen welke terreuraanslagen hij voorbereidde.

Minister Blok ontbood maandag de ambassadeur van Saoedi-Arabië, aartsvijand van Iran, vanwege een ‘vermeende link’ tussen de Asmla en de Saoedi’s. De drie leden van de Asmla die in Denemarken werden gearresteerd, zouden volgens Kopenhagen sinds 2012 hebben gespioneerd voor een Saoedische inlichtingendienst. Doelwitten waren volgen de Deense justitie personen en bedrijven. Wie werd bespioneerd, werd niet bekendgemaakt. Zeer waarschijnlijk gaat het om Iraanse doelwitten. Ook de Saoedische ambassadeur in Kopenhagen werd maandag ontboden vanwege de banden met de drie verdachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden