Irandeal brengt Atoomagentschap in geldnood

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft per direct extra budget nodig om de nucleaire deal met Iran te kunnen implementeren. Per maand is er 800.000 euro extra nodig, anders raken de reserves waar het IAEA nu op teert eind september op. Dat zegt IAEA-directeur generaal Yukiya Amano dinsdag in een speech.

Silke Spierings
Yukiya Amano - archiefbeeld. Beeld epa
Yukiya Amano - archiefbeeld.Beeld epa

Per jaar zal er 9,2 miljoen euro extra nodig zijn om het akkoord te implementeren. Het geld wordt gebruikt om de zogenaamde 'transparantiemaatregelen' uit te voeren die op 14 juli zijn overeengekomen door Iran en de EU+3 .

In het akkoord heeft Iran het extra protocol van het non-proliferatieverdrag ondertekend. Het extra protocol geeft inspecteurs van het IAEA extra bevoegdheden om nucleaire installaties in een land te bezoeken. Het versterkt het non-proliferatieverdrag dat Iran eerder al ondertekende. Tussen 2003 en 2006 voerde Iran het extra protocol ook uit, maar daarmee stopte ze in 2006.

Daarnaast stemde Iran in met extra maatregelen om transparantie over haar atoomprogramma te vergroten. Daarmee krijgen inspecteurs van het agentschap toegang tot uraniummijnen en -fabrieken en wordt continu toezicht van productie- en opslaglocaties mogelijk. Voor deze controles is extra mankracht nodig.

Van eerste contact tot akkoord

Met de verkiezing van president Rouhani in 2013 kwam er eindelijk beweging in de pogingen van het Westen met Iran te onderhandelen over de nucleaire ambities van het land. Lees hier hoe dit uiteindelijk leidde tot de nucleaire deal van 14 juli.

Wat houdt het akkoord precies in? De belangrijkste punten uit deze 'historische deal' leest u hier.

De onderhandelaars in Wenen nadat het akkoord is overeengekomen. Beeld epa
De onderhandelaars in Wenen nadat het akkoord is overeengekomen.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden