nieuwsvliegramp iran

Iran zou op demonstranten hebben geschoten, politie ontkent

In de Iraanse hoofdstad Teheran zou zondagavond met kogels en traangas zijn geschoten op demonstranten. Dat meldt persbureau AP op basis van video’s op sociale media die maandag naar buiten zijn gekomen.

Redactie
De straatprotesten in Teheran (beeld gemaakt met een mobiele telefoon).  Beeld AP
De straatprotesten in Teheran (beeld gemaakt met een mobiele telefoon).Beeld AP

De Iraanse politie ontkent ‘zeer beslist’ het vuur te hebben geopend op demonstranten. ‘Agenten van de hoofdstedelijke politie hadden juist opdracht gekregen zich terughoudend op te stellen’, zei de politiechef van Teheran volgens staatsmedia.

Op sociale media circuleerden zondag filmpjes waarin schoten te horen waren in de buurt van protesten. Ook waren plassen bloed te zien. De echtheid van die beelden is nog niet vastgesteld. Het is heel moeilijk om berichten uit Iran te verifiëren.

‘Leugenaars’

Nadat Teheran dit weekeinde (na drie dagen van glasharde ontkenning) heeft toegegeven dat de Revolutionaire Garde wel degelijk een Oekraïens passagierstoestel uit de lucht heeft geschoten, zijn duizenden Iraniërs de straat opgegaan om te protesteren tegen de ‘leugenaars’.

In Iran worden maandag rouwplechtigheden gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp. Die vinden plaats bij het hoofdstedelijke Azadiplein, waar zondag nog mensen demonstreerden tegen hun leiders en de Revolutionaire Garde. Op video’s die op sociale media zijn geplaatst, is te zien hoe zij ‘dood aan de leugenaars’ en ‘jullie kennen geen schaamte!’ roepen, en vragen om het aftreden van de hoogste leider van het land, ayatollah Ali Khamenei. Ook werden er foto’s verscheurd van de door de VS geliquideerde generaal Soleimani.

Bij protesten in november vorig jaar greep de overheid keihard in. Destijds zijn honderden, en volgens sommige bronnen zelfs 1.500 mensen om het leven gekomen.

Gerechtigheid

De Canadese premier Justin Trudeau wil gerechtigheid voor de slachtoffers van de vliegramp, en antwoorden van Iran. ‘Deze tragedie had nooit mogen plaatsvinden, en ik wil jullie verzekeren van mijn steun in deze moeilijke tijd’, zei Trudeau tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de 57 Canadese slachtoffers in de stad Edmonton, in de provincie Alberta. ‘Jullie geven ons reden om gerechtigheid en verantwoording na te streven. We zullen niet rusten tot er antwoorden zijn.’

De premier van Canada, Justin Trudeau, tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de stad Edmonton. Beeld REUTERS
De premier van Canada, Justin Trudeau, tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de stad Edmonton.Beeld REUTERS

‘U voelt zich misschien ondraaglijk alleen, maar dat bent u niet. Uw hele land steunt u. Vanavond, morgen, en alle jaren die nog komen’, zei Trudeau tijdens de bijeenkomst in Edmonton, waar zeker 13 slachtoffers vandaan komen.

Iran heeft acht visa afgegeven aan een team Canadese ambtenaren. Volgens de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Francois-Philippe Champagne moeten de meesten van hen maandag in de Iraanse hoofdstad aankomen.

Een vrouw huilt tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Edmonton voor de slachtoffers van het  vliegtuig dat boven Iran is neergehaald.  Beeld AFP
Een vrouw huilt tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Edmonton voor de slachtoffers van het vliegtuig dat boven Iran is neergehaald.Beeld AFP

Champagne zei eerder op Twitter dat drie andere ambtenaren zaterdag al naar Iran zijn gevlogen om daar een uitvalsbasis op te zetten. ‘We verwachten dat het team op 14 januari volledig inzetbaar is om hun belangrijke werk te doen.’ Canada wil graag meedoen met het onderzoek naar de crash.

Onder de ambtenaren bevinden zich mensen van de Canadese transportveiligheidsraad, de TSB. Volgens de TSB komt er een tweede team met onderzoekers die gespecialiseerd zijn in het downloaden en analyseren van vluchtrecorders.

Zal Iran zijn openstaande rekening met de VS vereffenen?
Het ombrengen van Soleimani leidde deze week vermoedelijk tot 176 dode vliegtuigpassagiers. Ligt meer bloedvergieten op de loer, of kan Soleimani’s dood ook rust in de regio brengen?

Na de leugen over de vliegtuigcrash heeft Iran er twee crises bij
De verklaring dat Iran toch door ‘menselijke fouten’ een passagierstoestel uit de lucht heeft geschoten, heeft zowel binnen als buiten Iran tot woede geleid. De vraag is hoe het land zal reageren op de druk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden