Iran zou bereid zijn verrijking op te geven

New York/wenen Iran zou overwegen te stoppen met het verrijken van uranium als de grote landen Teheran nucleaire brandstof leveren voor een reactor die wordt gebruikt voor medisch onderzoek....

Reuters en AP

De president zei ook dat Iran bereid is een datum vast te stellen voor overleg met de wereldmachten over het Iraanse nucleaire programma. Volgens hem zou een afspraak kunnen worden gemaakt voor een ontmoeting in oktober. Hij opperde de mogelijkheid van een gesprek met de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton.

‘Volgens eerdere plannen zal – mogelijk in oktober – een vertegenwoordiger van Iran een ontmoeting hebben met een lid van de P5+1’, zei Ahmadinejad op een persconferentie.

Hij doelde op de groep van zes grote mogendheden die bestaat uit de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland) plus Duitsland. ‘Als mevrouw Ashton contact opneemt met de vertegenwoordiger van Iran, kan ze een afspraak maken.’ Ashton is aangewezen als vertegenwoordiger van de P5+1 voor besprekingen met Teheran.

Ahmadinejad zei dat zijn land geen belangstelling heeft voor het verrijken van uranium, maar dat het daartoe is gedwongen doordat westerse landen weigeren brandstof te leveren voor een reactor die isotopen produceert voor ziekenhuizen.

Ahmadinejad zaaide ook twijfel: ‘Wij hopen dat wij in oktober de gesprekken kunnen hervatten, maar we hebben gezegd wat onze voorwaarden zijn.’ Westerse landen dringen er al maanden tevergeefs bij Iran op aan dat het terugkeert naar de onderhandelingstafel. Teheran bevroor de contacten in juni na het afkondigen van nieuwe VN-sancties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden