Volkskrant avondzondag 5 januari

Iran zet streep door nucleaire deal | De eerste RTL-Jinek was een paardenrace met live commentaar van de paarden zelf

Betogers in Bagdad rondom de auto waarin de kist van Abu Mahdi al-Muhandis wordt vervoerd. Beeld AFP
Betogers in Bagdad rondom de auto waarin de kist van Abu Mahdi al-Muhandis wordt vervoerd.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

Iran zet streep door nucleaire deal
Iran zal zich niet langer houden aan de voorwaarden van internationale atoomakkoord uit 2015. Dat laat de regering via de staatstelevisie weten.

Methodistenkerk besluit tot opsplitsing vanwege homohuwelijk
Jarenlang vreesden de leiders van de United Methodist Church – met 12 miljoen aanhangers de op twee na grootste religieuze stroming in de VS – dat de verwoede discussie over het homohuwelijk de kerk uiteen zou scheuren. Afgelopen vrijdag kwamen ze met een plan om dat ‘te voorkomen’: het kerkgenootschap wordt opgedeeld in twee kerkgenootschappen.

Zesde bombrief bij tankstation Rotterdam, politie heeft nog geen idee van motief en dader
Bij een sorteercentrum van PostNL in Rotterdam is zondag een bombrief gevonden, meldt de politie. Het bestaan van de brief was al bekend: hij was door de beoogde ontvanger, een Rotterdams tankstation, retour gezonden.

Japan vaardigt internationaal arrestatiebevel uit voor gevluchte oud-topman Ghosn
Japan heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor de gevluchte oud-topman van Nissan Carlos Ghosn. Het land heeft ook de borgtocht van Ghosn ingetrokken.

Video van de dag

In het oosten van Zwitserland, op 2.500 meter hoogte, begint de koude druppel die in Nederland een 50 meter brede rivier is geworden. Reisredacteur Noël van Bemmel ging op zoek naar de bron van de Rijn, Europa’s belangrijkste rivier.

Vanavond op tv

Twee mooie programma’s om 22.10 uur vanavond. Op NPO 1 ziet u Andere Tijden Sport over Lenie van der Hoorn. Zij finishte in 1985 tijdens de Elfstedentocht niet eens zo heel veel later dan winnaar Evert van Benthem, maar geen camera had oog voor haar buitengewone prestatie. En tegelijkertijd op NPO 2 begint In Europa over de kredietcrisis. In IJsland kregen twee bankiers een gevangenisstraf voor hun betrokkenheid, maar in Europa bleven ze grotendeels uit de wind. Betekent dit dat we in Europa ons lesje nog niet hebben geleerd en kapitaalcowboys hun gang kunnen blijven gaan? Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Nu weten babyboomers ook eens hoe het voelt om afgeserveerd te worden
Het is wel erg makkelijk om alles wat er nu mis is aan de babyboomers te wijten. Toch kan net-niet-boomer Sander van Walsum enig leedvermaak niet onderdrukken.

Aanraders van de redactie

Voor antwoord op zorgen over immigratie kijkt Den Haag naar Canada, of naar Australië
Het is tijd voor immigratiebeleid, vindt Hugo de Jonge. In een interview met NRC stelde de vicepremier en CDA-minister van Volksgezondheid zaterdag dat de Europese Unie – en daarmee Nederland – zich niet langer ad-hocoplossingen kan permitteren voor het oplossen van de grote migratievraagstukken.

Australië stuurt vluchtelingen die met boten aankomen naar interneringskampen op eilanden in de Stille Oceaan. Door het afschrikwekkende beleid waagt bijna niemand nog een poging. Beeld AP
Australië stuurt vluchtelingen die met boten aankomen naar interneringskampen op eilanden in de Stille Oceaan. Door het afschrikwekkende beleid waagt bijna niemand nog een poging.Beeld AP

De val van de Sky Angels: ‘Ze lagen doodstil, op de grens van het zand en het grondzeil’
De twee acrobaten die vrijdagavond tijdens een uitvoering van het Wereldkerstcircus in Carré een val van 10 meter maakten, liggen in het ziekenhuis. De vraag die velen bezighoudt: waarom was er geen vangnet?

‘De groenste kaasmakerij ter wereld’ heeft wachtlijst voor boeren
Midden in de Beemster maakt een boerencoöperatie al bijna 120 jaar kaas. Vanuit Noord-Holland gaan tientallen varianten van Cono Kaasmakers de wereld over. ‘We zijn merkenbouwers.’

De talkshow is een soort dagelijks terugkerend Kerstdiner
Volgens tv-recensent Frank Heinen wordt er aan talkshowtafel wel erg veel gepraat over talkshows. ‘Ooit waren talkshows tv-programma’s waarin het gesprek van de dag werd gevoerd. Nu dat gesprek van de dag overal wordt gevoerd, de héle dag, is de talkshow van lieverlee zijn eigen onderwerp geworden.’

‘Bij een Volkskrant-columnist denk je eerder aan een truttig iemand’
Daan Windhorst schreef het scenario van de Telefilm De kuthoer, over de gruwelijke wraak van een beledigde Volkskrant-columnist.

Volgens Aaf is er weinig zo geruststellend als de lijstjes van Obama
Elk jaar plaatst Barack Obama lijsten van zijn lievelingsboeken, liedjes en films van het afgelopen jaar op zijn sociale media. Precies wat columnist Aaf Brandt Corstius nodig heeft om een nieuw jaar door te komen, of in ieder geval januari. ‘Ik kom er bij die lijstjes altijd achter dat ik toch wel heel veel deel met Obama. Dat we, feitelijk gezien, dezelfde persoon zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden