Iran wil overleg over nucleair programma

Iran probeert maandag in Wenen met de Verenigde Staten, Frankrijk en Rusland tot een definitief akkoord te komen over het sturen van Iraans uranium naar het buitenland voor verrijking. Tijdens overleg eerder deze maand in Genève ging Teheran hier al in principe mee akkoord.

Het overleg heeft plaats onder auspiciën van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de atoomwaakhond van de Verenigde Naties. Volgens het plan gaan Rusland en Frankrijk laagverrijkt uranium behandelen en omzetten in spijtstofstaven geschikt voor een onderzoeksreactor in Teheran.

Een overeenkomst moet het vertrouwen tussen de partijen vergroten, zodat daarna het conflict over de Iraanse uraniumverrijking kan worden opgelost.

Maar mogelijk komt er een kink in de kabel. Teheran lijkt terug te komen op zijn afspraken in Genève, meldde de BBC. De Iraanse staatszender Press TV meldde namelijk maandag op basis van anonieme bronnen dat Iran geen laagverrijkt uranium meer naar het buitenland wil sturen. Teheran zou in plaats daarvan direct hoogverrijkt uranium willen kopen van Rusland, Frankrijk of de VS. Press TV geeft vaak weer wat in Iraanse regeringskringen wordt gedacht. Waarnemers verwachten pittige onderhandelingen maandag tussen Iran enerzijds en VS, Frankrijk en Rusland anderzijds.

De zegsman van de Iraanse Atoomenergie Organisatie, Ali Shirzadian, zei tegen persbureau Reuters dat zijn land gewoon doorgaat met het verrijken van laagverrijkt uranium. Hij waarschuwde als het overleg in Wenen niet het gewenste resultaat brengt, Iran zelf hoogverrijkt uranium (tot een verrijkingsgraad van 19,7 procent) zal gaan produceren.

Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim te werken aan een kernwapen. Iran zegt met zijn nucleair programma slechts civiele doeleinden na te streven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.