Iran wil 'criminele' aanvallers Saoedische ambassade zwaar straffen

Iran wil de aanvallers van de ambassade van Saoedi-Arabië in Teheran hard straffen. 'De aanvallers zijn criminelen wiens illegale en niet-islamitische daden ook schade hebben toegebracht aan de internationale reputatie van Iran', zei de Iraanse president Hassan Rhuhani woensdag in een poging de opgelopen spanningen tussen beide landen te kalmeren.

Iraanse demonstranten verbranden Amerikaanse en Israëlische vlaggen voor de Saoedische ambassade in Teheran Beeld ap

Na de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr en 46 andere veroordeelden door het soennitische Saoedi-Arabië bestormde een menigte afgelopen zondag de Saoedische ambassade in Teheran, richtte vernielingen aan en staken delen in brand. Saudi-Arabië verbrak daarop de diplomatieke betrekkingen met Iran.

Het door soennitische bondgenoten geregeerde Bahrein, Koeweit, Djibouti en Soedan volgden het Saoedische voorbeeld, terwijl de Verenigde Arabische Emiraten de diplomatieke betrekkingen met Iran op een lager pitje zetten. Ook hebben Saoedi-Arabië en Bahrein het vliegverkeer van en naar Iran stopgezet.

Ook Jordanië heeft kleur bekend door de Iraanse ambassadeur in de hoofdstad Amman woensdag te sommeren de aanval op de Saoedische ambassade in Teheran, alsmede de 'Iraanse inmenging' in Saoedische zaken, te veroordelen. De regering in Amman veroordeelde de bestormingen al eerder, maar heeft haar beklag nog eens onderstreept. Het soennitische Jordanië is een bondgenoot van Saudi-Arabië en krijgt grote sommen geld van de grote buur toegestopt.

De aanvallen op de ambassade en het consulaat zijn 'een flagrante schending van de internationale verdragen', tekende het Jordaanse staatspersbureau Petra woensdag op uit de mond van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een geschiedenis van vijandschap

Boze Iraniërs bestormden de Saoedische ambassade in Teheran, de Saoediërs verbraken hierop de diplomatieke banden met Iran. Waar komt al die woede vandaan? Vier vragen over de relatie tussen beide landen.

Protesten bij de Saoedische ambassade in Teheran Beeld ap
Betogers voor de Saoedische ambassade in Irak. Beeld ap

Irak gaat bemiddelen

Irak gaat via bemiddeling proberen de diplomatieke rel tussen de twee landen op te lossen. Dat heeft de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Jaafari woensdag bekendgemaakt.

Jaafari sprak op een gezamenlijke persconferentie die live werd uitgezonden op de Iraanse staatstelevisie met zijn Iraanse evenknie Mohammad Javad Zarif. Volgens Zarif wakkert Saoedi-Arabië de spanningen in de regio verder aan, terwijl Teheran deze juist probeert te verminderen. 'Het creëren van spanningen is niet een teken van kracht, maar van zwakte', aldus de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

Iran en Saoedi-Arabië zijn verwikkeld in een bittere rivaliteit en steunen tegenovergestelde partijen in de oorlogen in Syrië en Jemen. Iran beschuldigt Saoedi-Arabië van steun aan 'terrorisme' omdat het achter jihadistische rebellengroepen in Syrië staat, terwijl Riyad weer wijst op de steun van Iran aan de Libanese Hezbollah en andere militante sjiitische groepen.

Iran realiseert zich in val Saoedi's te zijn getrapt

De spanning tussen de soennitische Arabieren en sjiitische Iraniërs loopt snel op. Maar gaat het ook echt uit de hand lopen? Lees hier de analyse van correspondent Thomas Edbrink (+).

Waar komt de strijd tussen sjiieten en soennieten vandaan? Een korte uitleg.

Iraakse sjiitische betogers demonstreren in Najaf, Irak tegen de executie van Sheikh Nimr al-Nimr door Saoedi-Arabië Beeld ap
Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim al-Jafari en zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif in Teheran Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden