Iran wil banden met Irak flink aanhalen

Iran wil haar economische en militaire banden met buurland Irak flink versterken. Dat zei de Iraanse ambassadeur in Bagdad maandag in een vraaggesprek met de Amerikaanse krant The New York Times...

ANP

Teheran is volgens ambassadeur Hassan Kazemi Qumi bereid om in het kader van ‘de strijd voor veiligheid’ het Iraakse leger te trainen, materieel te leveren en adviseurs naar Irak te sturen. Op economisch terrein wil Iran een aanzienlijk aandeel gaan bijdragen aan de wederopbouw, zei hij.

Washington beschuldigt Iran ervan sjiitische milities te steunen en betrokken te zijn bij het sektarische geweld. Hard bewijs hiervoor hebben de Amerikanen nog niet geleverd. De Amerikanen hebben de strijd tegen Iraanse invloed in Irak recentelijk opgevoerd.

Zo gaf het Witte Huis Amerikaanse troepen het groene licht om Iraanse agenten op te pakken of te doden. Voorheen werden ze aangehouden en geregistreerd en vervolgens weer vrijgelaten. Amerikaanse militairen arresteerden vorige maand in Bagdad twee Iraanse functionarissen.

Qumi geeft in het gesprek toe dat beide mannen veiligheidsfunctionarissen waren, maar zij waren volgens hem in Irak omdat ‘beide landen overeen zijn gekomen om de veiligheidsproblemen op te lossen’. Zij waren in Irak voor een ontmoeting met ‘de Iraakse zijde’.

Het tweetal werd opgepakt tijdens een inval in het complex van Abdel Aziz al-Hakim, een van de invloedrijkste sjiitische politieke leiders van Irak en nauw verbonden aan Iran. De Iraniërs zaten in het huis van Hadi al-Ameri, de voorzitter van de veiligheidscommissie van het parlement en leider van de militaire tak van Hakims politieke partij.

In het huis van Ameri vonden Amerikaanse militairen onder meer kaarten van Bagdad waarop te zien was hoe de stad etnisch is verdeeld. Volgens de VS zijn dergelijke kaarten handig voor milities die etnische zuiveringen uitvoeren. Qumi stelt echter dat deze kaarten in Bagdad overal verkrijgbaar zijn en niets bewijzen.

In de noordelijke stad Arbil arresteerden de Amerikanen eerder deze maand nog vijf Iraniërs die werkzaam waren in het Iraanse consulaat. Ook zij zouden volgens de VS sjiitische militanten steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden