Iran verwelkomt boodschap Obama

Iran heeft de videoboodschap van president Obama, waarin hij een ‘nieuw begin’ in de onderlinge betrekkingen aanbiedt, verwelkomd. Maar Teheran riep Washington op zijn beleid tegenover Iran drastisch te wijzigen (met video).

Van onze buitenlandredactie

'Iran heeft laten zien dat het onbezonnen gedrag kan vergeten, maar we wachten op praktische stappen van de Verenigde Staten', zei Aliakbar Javanfekr, medewerker van de Iraanse president Ahmadinejad. 'Tot nu toe heeft de regering-Obama alleen gepraat.' Hij drong aan op een 'fundamentele wijziging' van het Amerikaanse beleid tegenover Iran.

Met een unieke videoboodschap, die onder meer werd verspreid door de Voice of America, deed Obama een poging de relaties met de Iraniërs te verbeteren. Daarin ging hij verder dan hij tot nu toe tijdens zijn presidenstschap had gedaan.

Obama wenste de Iraniërs een gelukkig ‘Nowruz’, het feest waarmee Iran de lente en het nieuwe jaar markeert. Hij zei dat zijn regering hecht aan het ‘nastreven van constructieve banden’ met Teheran. ‘Ter gelegenheid van jullie nieuwjaar, wil ik jullie laten inzien welke toekomst we willen’, zei de president. ‘Een toekomst waarin oude verschillen worden overwonnen, waarin jullie en de hele wereld in grotere veiligheid en grotere vrede kunnen leven.’

Obama erkende dat de relaties tussen beide landen al dertig jaar gespannen zijn. Maar dat zijn regering in het kader van een nieuw begin wil praten over alle onderwerpen die voorliggen.

De toespraak van Obama bevestigde dat hij breekt met het beleid van zijn voorganger Bush. Die had Iran ingedeeld bij de ‘as van het kwaad’ en streefde naar isolatie van Teheran. Obama: ‘Dreigementen helpen dit proces niet vooruit. We zoeken betrokkenheid die oprecht is en gebaseerd op wederzijds respect.’

Obama zei dat Iran recht heeft op een plaats op het wereldtoneel. ‘Maar dat recht komt met grote verantwoordelijkheden, en die plaats kan niet worden bereikt door terrorisme of met wapens, maar alleen door vreedzame acties.’ Hiermee verwees hij naar Irans nucleaire programma.

De Amerikaanse regering verstrekte de videobeelden aan Iraanse media met ondertiteling in het Farsi, en plaatste de video tevens op de website van het Witte Huis.

De reactie van Teheran kwam opmerkelijk snel. Javanfekr zei dat zijn land 'het belang van de Amerikaanse regering om meningsverschillen te overbruggen' verwelkomt. Maar hij zei dat Washington eerdere fouten moet erkennen en moet proberen ze goed te maken. 'Door zijn beleid fundamenteel te veranderen kan Amerika ons een vriendschappelijke hand bieden', aldus Javanfekr tegen het persbureau Reuters.

De presidentieel medewerker bracht explciet de Amerikaanse steun voor Israël ter sprake. 'Het ondersteunen van Israël is geen gebaar van vriendschap.'

]]>

Obama. (AFP) Beeld
Obama. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden