Iran vernietigt tienduizenden 'immorele' satellietschotels

De Iraanse autoriteiten hebben zondag onder toeziend oog van journalisten honderdduizend satellietschotels en -ontvangers ceremonieel vernietigd. Het land treedt streng op tegen de illegale schotels die 'de moraal en cultuur aantasten', schrijft Al Jazeera.

Satellietschotels en -ontvangers klaar voor vernietiging in TeheranBeeld afp

De ceremonie, waarbij ook een handvol journalisten aanwezig waren, werd gehouden onder toezicht van generaal Mohammad Reza Naghdi, die waarschuwde voor de perverterende werking van satelliet-tv.

'Deze satellietzenders veroorzaken een toenemend aantal echtscheidingen, verslavingen en onveiligheid in de samenleving', zei Naghdi volgens persbureau AFP. De generaal stelt dat in totaal één miljoen Iraniërs vrijwillig hun schotels aan de autoriteiten hebben overhandigd.

De Iraanse politie houdt geregeld acties waarbij schotels in beslag worden genomen. Apparatuur waarmee satelliet-tv kan worden ontvangen is verboden in het land. Op bezit, handel en reparatie staat een geldboete die kan oplopen tot zo'n 2.500 euro.

Onnodig verbod

President Hassan Rouhani heeft herhaaldelijk gezegd dat het verbod onnodig en contraproductief is. De Iraanse minister van Cultuur Ali Jannati riep vrijdag nog op tot herziening van de wet. Ondanks het strenge verbod zou de meerderheid van de bevolking toch gebruikmaken van satellietontvangers. 'Dit betekent dat 70 procent van de Iraniërs de wet overtreedt', aldus Jannati.

Generaal Naghdi reageerde zondag op de minister met de opmerking dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor culturele zaken 'eerlijk moeten zijn tegen mensen, in plaats van hun eigen plezier te volgen.'

'De meeste satellietzenders verzwakken niet alleen de fundering van het gezin, maar ontwrichten ook de opvoeding van kinderen, die onder invloed van satelliet-tv onzedelijk gedrag vertonen', aldus Naghdi.

Iraanse ambtenaren en journalisten wonen de vernietigingsceremonie bij op 24 juliBeeld afp
Satellietschotels op straat in de Iraanse stad Shiraz vlak voor vernietiging in 2013Beeld afp

In Iran zijn met behulp van satellietschotels tientallen kanalen te ontvangen die vanuit het buitenland nieuws en entertainmentprogramma's uitzenden in het Perzisch, de voertaal van Iran. Conservatieven zien de kanalen als een poging om de Iraanse cultuur en de islamitische waarden te corrumperen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden