Iran verbolgen over 'bemoeizucht'

Ambassadeurs EU-landen op het matje geroepen...

AFPANP en Reuters

PRAAG/DEN HAAG/TEHERAN Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag de ambassadeurs van de 27 EU-landen op het matje geroepen. Dit heeft EU-voorzitter Tsjechië laten weten.

Volgens de Tsjechische regering kregen de Europese gezanten op het Iraanse departement geen gelegenheid om hun eigen standpunt toe te lichten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag werd het volledige corps diplomatique in Teheran uitgenodigd door minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki voor een briefing. Daarbij was ook de Nederlandse ambassadeur aanwezig.

Mottaki liet volgens de Iraanse staatstelevisie, die de briefing uitzond, aan de diplomaten weten dat alle klachten over de stembusgang van 12 juni volgens de Iraanse wet worden afgehandeld en dat het resultaat aan het eind van de week bekend wordt gemaakt.

Volgens Tsjechië komt de EU binnenkort met een gemeenschappelijke verklaring over de situatie in Iran. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken liet zondag weten de tijdelijke Iraanse zaakgelastigde in Nederland te ontbieden vanwege ‘het excessief geweld’ dit weekeinde bij de straatprotesten in Teheran. Omdat Verhagen op werkbezoek is in Syrië zal de Iraanse diplomaat in Den Haag worden ontvangen op hoog ambtelijk niveau.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zondag gewaarschuwd zich niet langer te mengen in de interne aangelegenheden van Iran. Als beide landen hun posities niet corrigeren, zullen ze nooit in de kring van vrienden van Iran worden opgenomen, liet Ahmadinejad weten.

Ook minister Mottaki van Buitenlandse Zaken haalde fel uit naar Londen. Hij zei tegen de Engelstalige staatszender Press TV dat de Britten al twee jaar actief zijn om de Iraanse presidentsverkiezingen te verstoren.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband ontkende dat Londen zich met de gang van zaken in Iran heeft bemoeid. Het buitenland heeft op geen enkele wijze steun gegeven aan de demonstranten die protesteren tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, zei Miliband.

De Amerikaanse president Barack Obama riep Iran op om te stoppen met het ‘gewelddadig en onrechtmatig’ neerslaan van de betogingen. ‘Het onderdrukken van denkbeelden zal er nooit toe leiden dat deze verdwijnen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden