Iran stuurt preventief massaal politie de straat op

TEHERAN Om nieuwe demonstraties te voorkomen bij de verjaardag van de omstreden presidentsverkiezingen van vorig jaar hebben de Iraanse autoriteiten zeker twee miljoen leden van de paramilitaire politie de straat op gestuurd....

The New York Times

Tegelijk houdt Iran streng de hand aan het verbod voor mensen van verschillend geslacht zich samen op openbare plaatsen te vertonen.

De massale inzet van de paramilitaire politie valt slechts twee weken voor de verjaardag van de omstreden verkiezingszege van president Ahmadinejad. Volgens de oppositie was er met de uitslag geknoeid door de streng islamitische leiding van Iran.

De twee belangrijkste leiders van de oppositie, Mir Hussein Moussavi en Mehdi Karroubi, hebben alle waarschuwingen van de regering genegeerd en hun aanhangers opgeroepen op 12 juni de straat op te gaan. Volgens een pro-Moussavi website hebben ze officieel toestemming voor de demonstratie gevraagd. De kans dat dat verzoek zal worden ingewilligd, wordt heel klein geacht.

Afgelopen maandag haalde het nieuwsagentschap Fars commandanten van de Revolutionaire Garde aan die zeiden dat zij grote aantallen leden van de paramilitaire Basji-militie vanuit alle uithoeken van het land naar Teheran brengen. Officieel komen zij voor de 21ste herdenking van de dood van ayatollah Khomeini, de grondlegger van de Iraanse islamitische revolutie. Maar volgens de commandanten zullen de Basji’s tot na 12 juni in de hoofdstad blijven.

‘We zullen een van de indrukwekkendste vrijdagse gebedsdiensten zien’, zei een hoge revolutionaire gardist, Hossein Hamedani, tegen het staatspersbureau. Volgens hem hebben zich al vijf miljoen Basji’s aangemeld om aan de ceremonie deel te nemen. Een andere commandant zei dat er ruim twee miljoen leden van de paramilitaire beweging in Teheran zullen worden gestationeerd.

Verwacht wordt dat de opperste geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, het vrijdaggebed zal leiden. Het is voor het eerst dat hij dit doet sinds hij op 19 juni vorig jaar decreteerde dat de verkiezingen geldig waren en dat er een eind moest komen aan de protesten.

Volgens oppositie-websites zijn de autoriteiten begonnen de touwtjes flink aan te trekken. Vooraanstaande politieke gevangenen die in maart ter gelegenheid van het Perzische Nieuwjaar op vrije voeten werden gelaten, zijn weer opgepakt en overgebracht naar gevangenissen buiten Teheran.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden