Iran stopte al in 2003 met ontwikkeling kernwapens

Iran is in de herfst van 2003 gestopt met zijn programma om kernwapens te maken en heeft tot nu toe dat programma niet voortgezet....

Van onze buitenlandredactie

Die bevindingen weerspreken eerdere beweringen van de regering-Bush, dat Iran uit was en is op het ontwikkelen van een kernwapen. Het rapport zal van invloed zijn op het laatste jaar van Bush, die het stoppen van het Iraanse nucleaire programma een fundament van zijn buitenlandse politiek heeft gemaakt. Maar als Iran doorgaat met zijn nucleaire verrijkingsprogramma dan kan het tussen tussen 2010 en 2015 een atoomwapen hebben.

Het rapport staat haaks op de bevindingen van twee jaar geleden, toen de diensten stelden dat Teheran vastbesloten was een atoomwapen te maken en zijn atoomprogramma voortzette. Iran lijkt ontvankelijk voor diplomatiek druk nu het gestopt is met het ontwikkelen van een atoomwapen, aldus het rapport.

Terecht bezorgd
Teheran lijkt minder vastbesloten atoomwapens te ontwikkelen dan we in 2005 meenden, aldus het rapport. In een verklaring van de Nationale Veiligheidsadviseur Stephen Hadley van maandag staat dat het rapport aantoont ‘dat we terecht bezorgd waren dat Iran atoomwapens wilde ontwikkelen. Hij benadrukt dat het risico dat Iran een atoomwapen krijgt nog steeds een zeer ernstig probleem blijft.

De geheime diensten menen wel dat het moeilijk zal zijn de Iraanse leiders ervan te overtuigen van het ontwikkelen van kernwapens af te zien. Alleen een politieke beslissing van Iran om van een wapen af te zien, zou het nucleaire wapenproces kunnen stopzetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden