Iran provoceert atoomagentschap

Iraanse regering maakt plannen bekend voor enorme uitbreiding nucleaire activiteiten...

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM De Iraanse regering heeft zondag toestemming gegeven voor de bouw van tien nieuwe installaties voor de verrijking van uranium. Dat is gemeld door het Iraanse staatspersbureau IRNA.

De aankondiging is gedaan twee dagen nadat het Internationaal Atoomagentschap van de Verenigde Naties (IAEA) het bewind in Teheran op de vingers had getikt en had opgedragen zijn tweede nucleaire verrijkingsfabriek te sluiten. Het bestaan van deze installatie was door Iran geheim gehouden en kwam drie maanden geleden aan het licht.

Volgens IRNA heeft Teheran de Iraanse Atoomenergie Organisatie opdracht gegeven te beginnen met de bouw van vijf installaties die eerder waren gepland. De komende twee maanden moet duidelijk worden waar nog eens vijf fabrieken komen. De bouw van tien installaties betekent een enorme uitbreiding van Irans nucleaire programma. Het land heeft nu twee nucleaire centrales: een in Natanz en een bij de stad Qom.

De bekendmaking door Iran wordt beschouwd als een provocatie aan het adres van de IAEA en zal de spanning tussen de regering van president Ahmadinejad en het Westen doen toenemen. Westerse landen verdenken Iran ervan te werken aan een kernwapen; Teheran houdt vol dat zijn atoomprogramma bedoeld is voor vreedzaam gebruik van kernenergie.

Het regeringsbesluit in Teheran zal nieuw voedsel geven aan het internationale debat over strafmaatregelen tegen Iran. De VS en hun bondgenoten hebben al gezinspeeld op nieuwe VN-sancties als Teheran zich niets blijft aantrekken van de IAEA en doorgaat met zijn nucleaire activiteiten.

Washington veroordeelde de Iraanse bouwplannen scherp. Het Witte Huis sprak van een ‘ernstige schending’ van de internationale nucleaire verplichtingen. ‘Iran kiest ervoor zich te isoleren.’

Iraanse parlementariërs drongen er bij de eigen regering op aan de samenwerking met de IAEA te beperken, ‘vanwege de overhaaste reactie van wereldleiders’.

Verder werd bekend dat Iran 13 miljoen euro uittrekt voor de steun aan radicale groeperingen die zich verzetten tegen het Westen. Welke groepen geld krijgen, is onduidelijk; maar er gaat al Iraans geld naar Hezbollah in Libanon en naar de Palestijnse Hamas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden