Iran plaatst moderne Russische raketten rond nucleaire installatie

Iran heeft tot bezorgdheid van de VS de ondergrondse nucleaire installatie Fordo beveiligd met moderne Russische raketten. De staatstelevisie maakte bekend dat het luchtverdedigingssysteem S-300 sinds zondag rond de uraniumverrijkingsfabriek is geplaatst. De VS en Israël zijn bezorgd dat de maatregel het moeilijker maakt om militaire maatregelen te nemen tegen Iran als het zich niet houdt aan het internationale nucleaire akkoord.

Redactie
De ondergrondse verrijkingsfabriek Fordo. Beeld AFP
De ondergrondse verrijkingsfabriek Fordo.Beeld AFP

'We zijn hierover bezorgd omdat we altijd tegen de verkoop van deze raketten zijn geweest', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rusland leverde het systeem dit jaar aan Iran. Teheran kocht de S-300 in 2007. Rusland annuleerde echter de Iraanse bestelling in 2010, onder andere na flinke druk van het Westen. Met de S-300, een van de meest geavanceerde luchtverdedigingssystemen in de wereld, kunnen vliegtuigen en raketten tot op 150 kilometer van de verrijkingsinstallatie bij de heilige stad Qom uit de lucht worden geschoten.

Het luchtdoelsysteem kan tientallen doelen volgen en meerdere vliegtuigen tegelijk bestoken. President Poetin heeft de opvolger, de hypermoderne S-400, in Syrië geïnstalleerd om de Russische vliegtuigen te beschermen. Eind vorig jaar zei het Pentagon dat het 'ervan overtuigd was dat de president alle opties heeft die hij nodig heeft', mocht Rusland de S-300 toch leveren aan Iran.

Het is nog niet duidelijk of de S-300 al operationeel is. Generaal Farzad Esmaili, commandant van de Iraanse luchtverdediging, hield zich hierover op de vlakte. 'Misschien is het er niet als je nu naar Fordo gaat', zei hij op een door de staat gecontroleerde nieuwssite. Fordo is gebouwd onder een berg op een diepte van zo'n negentig meter.

Defensief

De VS ontdekten pas in 2009 dat de fabriek Fordo bestond. Amerikaanse en Israëlische functionarissen dreigden sindsdien dat Fordo het eerste doelwit zou zijn bij een Amerikaanse of Israëlische preventieve aanval om het Iraanse atoomprogramma te vernietigen. De fabriek bevindt zich op zo'n honderd kilometer ten zuiden van Teheran. Amerikaanse defensiedeskundigen zeggen dat Fordo alleen kan worden vernietigd met de 14 duizend kilo zware MOP-bom die alleen de VS hebben.

Sinds Iran vorig jaar akkoord ging met het aan banden leggen van het omstreden nucleaire programma, is de uraniumverrijking in Fordo gestopt. Teheran zegt dat de plaatsing van de S-300 een puur defensieve maatregel is. 'Aangezien het voorbeelden zijn van wat Iran heeft klaargespeeld, moeten ze goed beschermd worden', aldus generaal Esmaili over de diverse nucleaire installaties. Eerder zei de hoogste Iraanse leider, ayatollah Khamenei, ook dat de S-300 niet een aanvalssysteem is.

Iran liet in april trots delen zien van het luchtdoelsysteem S-300. Tijdens een militaire parade in Teheran reden trucks met daarin de raketten langs het podium waar president Hassan Rouhani en andere hoge leiders zaten. Kort daarvoor had Moskou de S-300 overgevlogen naar Teheran. 'De kracht van onze strijdkrachten is niet gericht tegen onze buurlanden', zei Rouhani toen. 'Het is bedoeld om het islamitische Iran te beschermen en het dient als afschrikking.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden