Iran opent eerste kerncentrale

Iran is zaterdag in Bushehr begonnen met het opstarten van de eerste kerncentrale van het land. Technici brachten brandstof voor de centrale vanuit een opslagplaats naar de reactor. Dat meldden Iraanse en Russische bronnen.

ANPAFP en Reuters

De Iraanse televisie toonde live beelden van de directeur van de Atoomenergie Organisatie van Iran, Ali Akbar Salehi, en zijn Russische ambtsgenoot, die toezicht hielden op de bevoorrading. ‘Het begin van de eerste fase van het fysieke opstartproces is begonnen’, meldde een woordvoerder van het nucleaire bedrijf Rosatom.

Mijlpaal

De opening van de kerncentrale is een mijlpaal voor Iran. In Bushehr werd in 1974 al de eerste steen gelegd voor de kerncentrale. Iran wil al jaren nucleaire energie opwekken, voor vreedzame doeleinden. Het Westen vreest echter dat Iran in het geniep werkt aan een kernbom.

De centrale is gebouwd door Rusland. Moskou levert ook de brandstof. Rusland was ontheven van internationale sancties tegen Iran, omdat het er al vijftien jaar bezig was. De in Bushehr gebruikte brandstofstaven gaan wel terug naar Rusland. Bushehr staat ook onder toezicht van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Dat plaatst de centrale los van andere Iraanse nucleaire projecten, vooral de omstreden verrijking van uranium.

Een kerncentrale in Iran (Reuters) Beeld
Een kerncentrale in Iran (Reuters)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden