Iran ontkent bestaan geheime kerncentrales

Iran heeft vrijdag ontkend dat het land in het geheim kerncentrales bouwt en nodigt internationale inspecteurs uit om te komen kijken. Het land reageert daarmee op Amerikaanse beschuldigingen...

ANP

Op satellietfoto's uit september zijn kerncentrales te zien bij de steden Natanz en Arak. 'Het is verontrustend nieuws. We zitten niet te wachten op nog een kernmacht, zeker niet een Iran dat terrorisme sponsort, zoals het in het verleden heeft gedaan', zo citeerde CNN de Republikeinse senator Richard Shelby, vice-voorzitter van de inlichtingencommissie van de senaat.

Iran zei vrijdag dat zijn kerncentrales echter uitsluitend worden gebruikt voor 'vredesdoeleinden' en dat die onder toezicht van de internationale gemeenschap staan.

Volgens regeringswoordvoerder Abdullah Ramezanzadeh zijn alle kerncentrales in het land legaal. 'Het Internationaal Atoomenergie Agentschap weet van onze activiteiten en het gebruik van radioactief materiaal, zowel voor onderzoek, chemische verwerking of geneesmiddelenproductie.' De woordvoerder voegde eraan toe dat de IAEA-inspecteurs 'te allen tijde overal in Iran mogen kijken, op plaatsen waar wij ze over hebben geïnformeerd of waar ze zelf informatie over hebben'.

Ook kernwetenschapper David Albright zei donderdag voor CNN bezorgd te zijn. De grootschaligheid van de centrales in combinatie met de geheimhouding ervan wekken volgens hem de indruk dat Iran werkt aan nucleaire wapens. Albright is hoofd van het Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid (ISIS), dat de foto's heeft geanalyseerd. ISIS is een onpartijdige non-profitorganisatie die de verspreiding van kernwapens wil stoppen.

Iran heeft een erkende kerncentale in Bushehr, die is gebouwd voor de energievoorziening. Volgens de Iraanse VN-ambassadeur Javad Zarif gebruikt zijn land kernvoorzieningen alleen voor civiele doeleinden.

Een woordvoerder van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen zei dat het agentschap al een tijd wil kijken in Natanz en Arak. De Iraanse autoriteiten hebben dat tot nu toe steeds verboden. Iran heeft het nucleaire non-proliferatieverdrag getekend. Het IAEA is de internationale organisatie die toeziet op naleving ervan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden